Raznolike aktivnosti Produženog boravka u mjesecu ožujku

Tijekom mjeseca ožujka u Produženom boravku realiziran je projekt Upoznajmo druge. S obzirom da je skupina heterogena i da živimo u multireligijskoj sredini, cilj je bio upoznati osnovne vjerske običaje pripadnika drugih religija i jačanje zajedništva. Učenici su zajedno sa odgajateljicama posjetili tri različita vjerska objekta. Najprije je organizirana posjeta Hadži Ali-begovoj džamiji u kojoj je domaćin bio imam Ibrahim ef. Bektaš. Prisutne je najprije upoznao sa vanjskim i unutarnjim dijelom džamije. Potom je govorio o vjeri, blagdanima, ponašanju u prostoru džamije, običajima. Djeca su imala priliku postaviti pitanja i prokomentirati što im je zanimljivo. Po povratku u učionicu djeca su se likovno izrazila o tome što im je bilo najzanimljivije u današnjem posjetu. Drugi vjerski objekt koji je posjećen, bila je Pravoslavna crkva Uspenja Presvete Bogorodice u Travniku. Domaćin je bio paroh Goran Živković, koji je prisutne najprije upoznao sa prostorom crkve i dao osnovne informacije o blagdanima, tradiciji i običajima. Nakon toga djeca su imala priliku razgledati prostor i pitati što ih zanima. Treća posjeta realizirana je u crkvi sv. Alojza Gonzage. Djecu i odgajateljice dočekao je vlč. Jakov Kajinić. Nakon općenitih informacija o samom prostoru crkve, vjeri, molitvi, uslijedilo je postavljanje pitanja i na samom kraju zajednička pjesma. Djeca su rado sudjelovala, usvojila su nova znanja i vježbala se boljem razumijevanju drugih.

Također, u mjesecu ožujku, točnije u utorak, 26.3.2024. godine s početkom u 16.20h u prostorijama Produženog boravka održan je roditeljski sastanak i uskrsna radionica. Na samom početku, roditeljima se u prisustvu pedagoginje Marije Čalić i psihologa Antonia Bilića, s nekoliko riječi obratila voditeljica produženog boravka, časna sestra Ines Vujica. Nakon pozdravnih riječi, voditeljica je iznijela osnovne informacije o trenutnom stanju u skupinama, aktivnostima i naglasila važnost discipline i poštivanja pravila u svim prostorima škole. Potom je u suradnji s njom, psiholog Antonio kratko predstavio temu Ekranizma i njegovom utjecaju na dječje zdravlje, razvoj i ponašanje. Na zadnjem dijelu roditeljskog sastanka održana je uskrsna radionica sa djecom i roditeljima. Odgajateljice Zdenka Mišković i Ivana Janko Stupar objasnile su način izrade i podijelile potrebne materijale za rad. Tako su svi pristupili izradi čestitki i korpica u obliku zeca te se za kraj počastili uskrsnim slatkišima.

Ivana Janko Stupar

Broj pregleda: 213

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.