Studijsko putovanje učenica u Banja Luku

Učenice Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ Gimnazija Travnik prethodnog vikenda (23. i 24 ožujka 2024. godine), u organizaciji Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih „Ivan Pavao II.“,  bile su na studijskom putovanju u Banja Luci, u pratnji profesorice Marije Glavaš.

Projekt “Koračajmo zajedno” spaja mlade širom Bosne i Hercegovine kroz radionice i studijska putovanja u zemlji, ali i regiji. Sudionici ovog studijskog putovanja imali su priliku posjetiti tri različita vjerska objekta, bolje upoznati religije u Bosni i Hercegovini te razgledavati znamenitosti samog grada. Obilazak je započeo posjetom Ferhat-pašine džamije, poznatije kao Ferhadija, gdje ih je dočekao hafiz Muamer ef. Okanovića te upoznao s osnovnim značajkama islama i života vjernika muslimana u Banja Luci. U nedjelju su pripadnici katoličke vjeroispovjesti imali mogućnost odlaska na euharijstijsko slavlje u  katedralu sv. Bonaventure, koje je predvodio biskup Željko Majić, a pravoslavni vjernici na liturgiju u hram Hrista Spasitelja. Zatim su se svi okupili u Hramu, a pravoslavni sveštenik jerej Lazar Balaban ih je upoznao s tradicijom pravoslavlja. Obilazak vjerskih objekata završio je odlaskom u trapistički samostan Marija Zvijezda, gdje je mlade dočekao župnik Zvonko Topić, jedini redovnik u samostanu, te im predstavio povijest nastanka i djelovanja samostana.

V.S.

Broj pregleda: 114

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.