Dvodnevna terenska nastava u Vukovaru

Učenici devetih razeda Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“, s učenicima Osnovne škole „Nova Bila“, boravili su 21. i 22. ožujka 2024. godine u Vukovaru u pratnji nastavnika Ante Sučića i Ivane Zekić.  U sklopu projekta „Posjet učenika završnih razreda iz BiH Vukovaru“ imali  su dvodnevnu terensku nastavu iz Povijesti s ciljem da kroz ovaj oblik nastave uče o Domovinskom ratu, njegovim vrijednostima i posljedicama. Dobro isplaniranim programom omogućeno je učenje o prošlosti na autentičnim mjestima. Prvog dana posjeta, nakon ručka u restoranu Istra, imali su predavanje na temu: „Domovinski rat i Bitka za Vukovar“ u hostelu Dubrovnik, a nakon njega obilazak  Memorijalnog centra Domovinskog rata u kojem su učenici bili smješteni. Uz vodstvo časnice Hrvatske vojske  razgledavanje vukovarske vojarne omogućilo je da izbliza učenici vide različite vrste naoružanja, a posebno zanimanje bilo je za zrakoplove i tenkove.  Slobodno vrijeme su iskoristili za odlazak na Vukovarski vodotoranj.

Sljedeći dan boravka u Vukovaru učenici su posjetili vukovarsku bolnicu gdje su pogledali multimedijski prikaz ratnih zbivanja unutar bolnice te obišli najvažnije lokacije vezane uz stradanje Vukovara u Domovinskom ratu – vojarne, Trpinjsku cestu,Spomen- dom hrvatskih branitelja,Borovo, Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rataOvčaruKukuruzni put ili Put spasa, crkvu sv. Filipa i Jakova i Gradski muzej u prekrasnom i obnovljenom dvorcu Eltz.

            Na kraju bogatog programa realizirano je predavanje pod nazivom „Škola mira” i kviz u kući Lavoslava Ružičke, dobitnka Nobelove nagrade za kemiju, u kojem su sudjelovali po dva učenika iz devet škola.

Ivana Zekić

Broj pregleda: 116

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.