Korizmena duhovna obnova za učenike KŠC „Petar Barbarić“ u Travniku

Korizmena duhovna obnova za učenike KŠC „Petar Barbarić“ u Travniku

U KŠC-u “Petar Barbarić” u Travniku održana je 13. ožujka 2024. duhovna obnova za učenike Gimnazije i učenike viših razreda Osnovne škole. U auli Centra duhovno promišljanje na temu „Hibridi u korizmi“ održao je vlč. Ljubo Zadrić, profesor na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu.

Vlč. Ljubo, slikovito objasnivši pojam hibrida, mladim slušateljima je naglasio kako je i sam čovjek hibrid jer njegovu cjelovitost čini tijelo i duh. „Čovjek živi na dva pogona, pokretačka snaga za život dolazi iz tijela i iz duha. Vrijeme korizme je prigoda da ova dva pogona prilagodimo jedan drugome, da ne zaboravimo kako je ponekad potrebna tjelesna snaga, ali i snaga duha kako bismo pobijedili izazove. I tijelo i duh su u korizmi jer potrebna im je obnova, potrebni su nove snage kako bi pokretali sve naše životne akcije. Jednostavno rečeno, molitvom i činjenjem dobrih djela obnavljamo i jačamo naš duh, a postom i disciplinom usavršavamo naše tijelo.“ Iz ovih osnovnih elemenata korizme proizlaze i tri kratke preporuke kojima je vlč. Ljubo potaknuo mlade na obnovu i učvršćivanje tijela i duha:

1. početak sadrži sve;

2. počinjati od očitih stvari;

3. potrebno je izbaciti, a ne samo dodavati stvari.

Kako bi shvatili navedene preporuke, vlč. Ljubo je kao ilustraciju naveo i kratke priče, a na koncu sve potkrijepio Božjom riječi. Na koncu svoga promišljanja pozvao je mlade da povezuju funkcije tijela i duha kako bi ostvarivali bolji, kvalitetniji i svetiji život – to je temeljni pogon svakog životnog uspjeha.

Nakon nagovora, u sjemenišnoj crkvi Sv. Alojza Gonzage vlč. Ljubo je predvodio sveto misno slavlje. Svećenici su bili na raspolaganju za sakramenat ispovijedi. Liturgijsko pjevanje i sviranje animirao je školski zbor pod ravnanjem gospođe Vlatke Čabro.

Broj pregleda: 408

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.