Studijsko putovanje korisnica Internata pri KŠC-u „PetarBarbarić“ Travnik

Studijsko putovanje korisnica Internata pri KŠC-u „Petar Barbarić“ u Travniku, u pratnji odgajateljice s. Ljubice Stjepanović, realizirano je od 8. do10. ožujka 2024.

Na Međunarodni dan žena, u popodnevnim satima 8. ožujka, pet djevojaka i s. Ljubica uputile su se prema Šiljevištu, rodnom mjestu sluge Božjeg Petra Barbarića, gdje su odsjedale tijekom studijskog putovanja. Nakon radnog tjedna te vožnje do odredišta, večera i večernje druženje su bili pravo osvježenje.  

U subotu ujutro nakon doručka krenule smo put Širokog Brijega gdje smo posjetile Franjevačku crkvu Uznesenja Blažene Djevice Marije i stalnu postavku Franjevačke galerije koja se nalazi u samostanskoj vjeronaučnoj zgradi. Širokobriješka crkva i samostan preživjeli su jedinstvena vremena (na zdanju stare crkve gradnja nove je započela 1905. zaslugom znamenitog fra Didaka Buntića, prozvanog ‘ocem Hercegovine’. Vihor II. svjetskog rata nanio je teške devastacije i crkvi i samostanu, a u samostanu je ugašeno 29 života).

Studijski put je nastavljen prema Mostaru i prvom odredištu:  katedrala Marije Majke crkve. Nakon kraćeg zaustavljanja kod katedrale, uputile smo se do Križa na Humu odakle se prostire predivan pogled na sam grad.

U Mostaru je nezaobilazan bio posjet Starom mostu preko rijeke Neretve. Most je izgrađen između 1557. i 1567., a djelo je graditelja Mimara Hajrudina. Srušen je tijekom rata u Bosni i Hercegovini 1993., a obnovljen nakon rata. Za javnost ponovno je otvoren 2004. Stari most je uvršten u Svjetsku kulturnu baštinu (UNESCO).

Popodnevno vrijeme bilo je za fakultativnu šetnju, shopping i odmor. Nakon slobodnog vremena put smo nastavile prema Blagaju, na izvor rijeke Bune. U neposrednoj blizini izvora rijeke Bune nalazi se derviški samostan (kuća), tzv. Tekija, sagrađena za okupljanja i potrebe derviškog kulta. Vrhunac subotnjeg dana je bio odlazak u Međugorje na večernji duhovni program.

Kulturno i duhovno obogaćene, uz laganu večeru i domaći ugođaj uz vatru, prebirale smo o doživljenom tijekom dana.  

U nedjelju su nas čekali novi izazovi. Nakon jutarnjeg osvježenja, posjete kapeli sluge Božjeg Petra Barbarića i hodočasničke molitve, te oproštaja od lijepog domaćinskog ambijenta u Šiljevištu, put nas je vodio do Humca. U crkvi sv. Ante Padovanskog sudjelovale smo u svetom misnom slavlju. Lijepo zdanje crkve, skladni glasovi zbora, molitva puka, razgled stare crkve u neposrednoj blizini nove… bili su pravo osvježenje za nedjeljno blagdansko jutro.

U franjevačkom samostanu na Humcu nalazi se najstariji muzej u Bosni i Hercegovini, osnovan 1884. Među mnogim eksponatima, muzej čuva i Humačku ploču iz XII. stoljeća, najstariji očuvani spomenik pisan na hrvatskom jeziku (mješavinom glagoljice i starohrvatske ćirilice – bosančice) na području današnje Bosne i Hercegovine. Nažalost, muzej ne radi nedjeljom tako da ga nismo mogle posjetiti.

Sljedeće naše destinacije su bile:

* vodopad Kravice – formiran radom sedronosne rijeke Trebižat;

* na Trebižatu vodopad Koćuša – prirodno bogatstvo ovog kraja čine sedimentne stijene tzv. sedra koja se taloži godinama, te ovaj slap čini atraktivnim;

* Stolac – uz prepoznatljive nekropole stećaka  i tvrđavu Starog grada.

Na povratku prema Travniku posjetile smo Kedžaru i u njoj Divu Grabovčevu. Hrvatski puk Rame i Hercegovine na ovom mjestu već tri stoljeća štuje njezin grob kao sveto mjesto. U njemu, prema predaji, počiva tijelo Dive Grabovčeve koju je, u cvijetu mladosti, ubio razuzdani turski plemić jer se suprotstavila njegovoj pohoti. 

Početkom dvadesetog stoljeća Ćiro Truhelka istražio je Divin grob i ustvrdio da u njemu počiva iznimna ljepotica. Pokraj Divina groba od 1998. stoji Divin kip, rad kipara Kuzme Kovačića.

Zadnja naša destinacija je bila  Blidinjsko jezero – najveće planinsko jezero u Bosni i Hercegovini.

Na kraju što reći osim hvala – svima onima koji su se utkali u realizaciju ovog lijepog studijskog putovanja.  

Pripremila: Patricija Zlatunić 4. b ‎

Broj pregleda: 142

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.