Duh oživljuje, kultura spaja, glazba pokreće, sport štiti zdravlje 

Trenutci duhovne obnove, molitve, trenutci druženja i opuštanja daju snagu duši i tijelu.

Uz povratak u školske klupe nakon kraćeg predaha i odmora od prvog polugodišta, za sjemeništarce i interniste veljača je ispunjena raznim sadržajima. Među ostalim, okušali su se u sportskom ‘fair play’ druženju s mladima iz Župe „Presvetog Trojstva“ iz Novog Travnika – košarka, nogomet i odbojka.  

Također su održana dva termina edukacije o primjeni muzikoterapije. Susreti su se sastojali od sviranja afričkih udaraljki i orff istrumentarija te grupnog  skladanja uz pokret, pjevanje te upoznavanje sa muzikoterapijom, koja ima za cilj međusobno zbližavanje, individualno opuštanje te učenje kako da kroz muziku pojedinac ‘izbaci’ svoje emocije. U drugom terminu edukacije pridružilo se i troje vanjskih gimnazijalaca. Voditelj edukacije je bio g. Anton Tony Pešikan, muzikoterapeut.

Edukacija je potaknula pojedince da krenu s tečajem gitare pod vodstvom vlč. Antuna Mislava Botice, đakona u Župi „Uzašašća Gospodinova“ u Novom Travniku.

Korizmeni duhovni hod u Katoličkom školskom centru „Petar Barbarić“ u Travniku započeo je na Čistu srijedu i nastavlja se kroz pobožnost Križnog puta svakog petka, svakog četvrtka osobnim klanjanjem pred izloženim Presvetim Oltarskim Sakramentom u sabranoj šutnji i zamišljenosti i molitvenim nakanama, kao i drugim sadržajima koji će biti u programu kako škole tako i drugih institucija pri Centru.  

Trenutak mjesečne duhovne obnove bio je u srijedu 21. veljače 2024. u večernjim satima za sjemeništarce i interniste pri KŠC-u. Voditelj obnove na temu „Sloboda, ljubav i odnosi s drugima“ bio je fra Filip Karadža, župnik Župe sv. Ivana Krstitelja u Podmilačju i upravitelj istoimenog svetišta. Jednostavnim pristupom i elokventnošću govora fra Filip je nastojao mladima posvijestiti općeljudske i kršćanske vrijednosti bez kojih se čovjek teže može ostvariti u svoj svojoj punini i transcedentnosti. Upravo u slobodi i ljubavi uspostavlja se onaj bitni odnos s Drugim i drugima. Čovjek egzistira samo ako komunicira, ostvaruje svoju sreću samo ako se susreće, moje ‘ja’ postoji ako postojiš ‘ti’. Stoga je ovo vrijeme korizme prigoda da budemo radoznali u propitkivanju i preispitivanju života… neke su misli kojima je fra Filip nastojao probuditi mladenački duh u traženju životnih odgovora.

Nakon nagovora bila je mogućnost za svetu ispovijed, a vrhunac je bilo euharistijsko slavlje koju je predvodio fra Filip u koncelebraciji vlč. Josipa Dedića, odgojitelja. Sviranje i pjevanje animirao je vlč. Jakov Kajinić, a mladi su aktivno sudjelovali u pjesmi, misnim čitanjima i ministriranju. Po završetku duhovne obnove još koji trenutak proveden je u opuštenom razgovoru i druženju za vrijeme večere.

Broj pregleda: 126

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.