“Vjernost u malim svakodnevnim stvarima“

U ovo predkorizmeno vrijeme upriličena je redovita duhovna obnova za djelatnike KŠC-a „Petar Barbarić“, a koju je pripremio prečasni Josip Lebo, travnički župnik.

Josip Lebo rođen je 1963. godine u Uskoplju. Studij teologije završio je 1988. godine u Sarajevu te iste godine biva zaređen za svećenika Vrhbosanske nadbiskupije. U Rimu završava postdiplomski studij, gdje na odgojnim znanostima papinskog sveučilišta završava psihologiju.  Djelovao je kao ravnatelj KŠC-a u Zenici i Tuzli, a zatim duhovnik u Novom Sarajevu. Bio je   ravnatelj biskupijske klasične gimnazije Ruđer Bošković u Dubrovniku, a sada je župnik župe Ivana Krstitelja u Travniku.

Kao iznimno kompetentan stručnjak, oblikovao je duhovno predavanje pod nazivom „Vjernost u malim svakodnevnim stvarima“ gdje govori o važnosti skromnosti i življenja u sadašnjosti s fokusom na ono što je pred nama.

Ponekad smo toliko zaokupljeni nerealnim stvarima, da nemamo dodir sa stvarnošću. Udaljeni smo i od ljudi i od duhovnosti: „želimo torte i kolače, a prijeti nam glad“ kaže prečasni Josip.

„Dok nas želje i požude odvode u beskrajne daljine, riskiramo previdjeti svagdanji kruh koji je pred nama, koji je dakako katkad tvrd, ali ipak hranjiv.“

Kao lijepi uvod u vrijeme pokorničke pripreme ova duhovna obnova je pocrtala neke od najvažnijih aspekata kršćanskog života, a to je velikodušnost, ljubav prema čovjeku i Bogu, marljivost i skromnost u željama za ovozemaljskim dobrima.

„Ovdje i sada imamo zadaću biti velikodušni i otvoreni prema Bogu i odreći se mlakosti i sebičnosti.“ 

Broj pregleda: 188

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.