Adventska duhovna obnova u KŠC „Petar Barbarić“ u Travniku

Na spomendan sv. Lucije, 13. prosinca 2023., u KŠC „Petar Barbarić“ u Travniku održana je pojedinačna duhovna obnova za učenike viših razreda osnovne škole i gimnazijalce, nastavno i stručno osoblje kao i za radno osoblje Centra. Animatorica obnove bila je s. Matija Pačar, Školska sestra franjevka Krista Kralja Provincije Sv. Obitelji u Hercegovini, trenutno na službi vjeroučiteljice u Ljubuškom, a također i članica Pastoralnih timova za mlade i za obitelji.

U auli škole u 11.30 prvo je održan duhovni nagovor za učenike, nakon kojeg su mladi imali prigodu pristupiti sakramentu pomirenja i sudjelovati na svetoj Misi. Za sakrament ispovijedi na raspolaganju su bili vlč. Josip Lebo, župnik u župi sv. Ivana Krstitelja u Travniku i dekan travničkog dekanata, vlč. Marko Majstorović, župnik u župi Uzašašća Gospodinova u Novom Travniku, i vlč. Jakov Kajinić, duhovnik u Centru. Vrhunac obnove za učenike je bilo euharistijsko slavlje u sjemenišnoj crkvi sv. Ignacija Gonzage koje je predvodio vlč. Jakov u asistenciji đakona Mislava Antona Botice koji je na đakonskoj praksi u župi Uzašašća Gospodinova. Liturgijsko pjevanje animirao je školski zbor pod vodstvom gospođe Vlatke Čabro. Za orguljama je svirala učenica Sara Klarić, korisnica internata „Petar Barbarić“, a na gitari učenica Marija Lujanović.

U 12.30 bio je drugi momenat duhovne obnove za nastavno i stručno osoblje, a treći u 14.15 za radno osoblje Centra. Na početku i na kraju svakog momenta s. Matiju je predstavila s. Ljubica Stjepanović, odgajateljica u internatu, a također u ime svih zahvalila za darovano vrijeme i duhovno obogaćivanje.

Tema duhovne obnove bila je „Jesmo li ostali sami u kući i ovoga Božića?“ temeljena na tekstu Lukina evanđelja o navještaju Isusova rođenja (usp. Lk 1, 26-38), no duhovni poticaji u svakom momentu su bili prilagođeni različitim interesnim skupina.

Sv. Franjo Asiški imao je veliku želju obnoviti uspomenu na potrebe i prilike Betlehemskog djeteta. Stoga je uprizorio prve žive jaslice 1223., tri godine prije svoje smrti, u malom talijanskom mjestu Greccio. Dijete Isus je bilo zaboravljeno u srcima mnogih u kojima je djelovanjem milosti po sluzi Franji bilo probuđeno i duboko utisnuto u vjerno pamćenje.Ove godine obilježava se 800. obljetnica uprizorenja živih jaslica.  

Polazeći od navedenih događaja, u svojim poticajima s. Matija je potaknula sudionike obnove na propitkivanja: Koje su to potrebe i prilike Betlehemskog djeteta danas? Gdje se to Isus rađa i u kakvim okolnostima? Jesmo li orašarima, djedovima božićnjacima, grinčevima, shrekovima, jelom i pićem te ostalim likovima i skazanjima ugušili ono bitno? Jesmo li ostali sami u kući i ovoga Božića?   

U svakom vremenu potrebe i prilike Kristova rađanja uvijek ostaju iste – jednostavnost, malenost, skrovitost. Upravo je duhovna obnova prilika i idealna mogućnost da stanemo pred Boga i da upoznamo ono što stvarno jesmo, jer „samo smo ono što smo pred Bogom i ništa više““, kaže sv. Franjo. Duhovni poticaji su prilika da se suočimo sa svojom smetenošću pred strujama ovoga svijeta i ideologija koje nam se godinama nameću te da svoje srce doista pripravimo za Kristov dolazak. Za ovaj korak nam je nužno potrebno prebiranje po događajima života koje nam Bog svakodnevno šalje, a koji su nam često nejasni. U raspoznavanju Božje volje primjer nam je vjera Blažena Djevica Marija. U navještaju da će roditi Sina Božjega puno toga nije razumjela, no njezin fiat-da, pokazuje kako se na najbolji način suočiti s našim ne razumijem – potrebno je prebirati u srcu, potrebno je razmišljati o tome što nam se događa, zašto neke situacije, gdje je smisao njihova postojanja. Ono što je Božje, što je od Duha Svetoga ono se da propitkivati, ono dopušta da postavimo pitanje kako jer se ne boji jasnoće. Jer Bogu ništa nije nemoguće. Na nama je da to Božje moguće utjelovimo u malim stvarima, jednostavnim okolnostima, skromnim djelima, poniznim pristupom drugima te tako oživimo prilike i potrebe Betlehemskog djeteta danas. Kao Mariji u ono vrijeme, i nama danas stiže poruka „Ne boj se!“ jer milost imamo u Gospodinu.

Poruka došašća je iščekivanje Božića, a ne blještavilo lampica, šarenilo ukrasa, jeka različitih glazbenih hitova… To je poruka i živih jaslica uprizorenih prije 800 godina, a aktualna je i danas. Dođimo k Isusu i budimo osjetljivi na Njegove potrebe i prilike. Bog ne želi da budemo sami u kući u borbi sa zlim koji želi naše srce zatrovati prolaznim zadovoljstvima, lažnim radostima te tugom i prazninom kada se nakon božićnih blagdana sva umjetna svjetla pogase.

Želimo vjerovati da su momenti adventske duhovne obnove za sve sudionike bili poticajni, da smo barem na tren zastali i zavirili u svoju nutrinu kako bi pripravili svoje srce za nadolazeći Kristov rođendan. Oživimo otajstvo Božića u nama kako ne bismo ostali sami u kući i ovoga Božića!

Nakon duhovne obnove, s. Matija je posjetila i najmanje u Centru – djecu u vrtiću „o. Ante Gabrić“, jer i najmanji imaju svoje prilike i potrebe, žele susret, pjesmu – što se i dogodilo u kratkom popodnevnom posjetu.

S. Ljubica Stjepanović

Broj pregleda: 1112

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.