Sveti Nikola

Svi znamo da se djeca raduju ovom dragom svecu. Ali tko je zaista sveti Nikola i zašto baš on djeci donosi darove, saznat ćemo iz sljedećih redaka.

Rođen je u gradu Patari u Maloj Aziji, u 3. stoljeću. Imao je bogate roditelje koji dulje vrijeme nisu mogli imati djece, pa su od Boga izmolili malog Nikolu koji je dobio ime po stricu biskupu u Miri. Njegovi roditelji ubrzo umiru i Nikola ostaje sam. Želeći širiti ljubav i dobrotu, postaje svećenik, a kasnije i biskup.

Prema narodnom vjerovanju, činio je i čudesa. Poput Isusa smiruje uzburkano more i zato je zaštitnik mornara. Svojim blagoslovom ozdravlja dijete kojem je zapela riblja kost u grlu, te ga nazivamo i zaštitnikom djece. U svom životu uvijek se borio protiv nepravde i za ljubav prema bližnjemu u kojem je prepoznavao Boga. Iscrpljen pokorom i poslovima umire 6. prosinca 343. godine te je pokopan u Miri, gdje se i danas nalazi sarkofag u koji je nekoć bilo položeno njegovo tijelo. Zbog turskih osvajanja tijelo mu je preneseno u talijanski grad Bari gdje se i danas nalaze njegove relikvije.

Kako smo već rekli zaštitnik je pomoraca, djece, ali i djevojaka, siromaha, studenata, pekara, farmaceuta, trgovaca, zatvorenika, putnika…

Na ovaj dan, 6. prosinca, njegov je spomendan. I mi u našem Centru radujemo se svetom Nikoli, a naši učenici dobit će i slatke darove.

Broj pregleda: 887

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.