Terenska nastava četvrtih razreda

Dana, 23. studenoga 2023. godine, učenici četvrtih razreda, u pratnji svojih učiteljica, Slavice Andruščak i Vanje Stipić – Maslić, uputili su se na terensku nastavu te na taj način bolje upoznali svoj zavičaj.

Prvo odredište bio je grad Kreševo, okružen šumovitim brdima i veličanstvenim planinama. Stanovnici Kreševa bili su poznati po kovačkom zanatu i iskopavanju rude još prije dolaska Slavena. Ovaj gradić je poznat i po tome što je u 15. stoljeću bio rezidencija, bosanskih kraljeva, a šetnja “bosanskom čaršijom” vraća nas u prošlost, te budi radoznalnost i želju za istraživanjem prošlosti.

Posjet Kiseljaku obilježen je “kamenim spavačima” koji krase ovo mjesto. Učenici su usvajali nova znanja, te  bilježili nove pojmove. Sretni i zadovoljni uputili smo se u Fojnicu u posjet Franjevačkom samostanu Duha Svetoga. Na samom ulasku u samostan  oduševilo nas je remek- djelo “Posljednja večera”, skulptura Isusa i dvanaest apostola u prirodnoj veličini, autora Zvonimira Mihanovića.

Na ulasku u suvenirnicu dočekala nas je ljubazna voditeljica Natalija Šimunović, te upoznala s poviješću samostana.

Muzej u samostanu postoji već 650 godina, a prikupljeno samostansko blago izloženo je u novoj zgradi. Učenici su oduševljeni bosansko – franjevačkom ostavštinom, numizmatičkom zbirkom, bibliotekom s 11 000 naslova, općenito, s postavkom muzeja koju je nemoguće nabrojiti.

Na samom kraju posjeta, učenici i učiteljice proveli su vrijeme u  suvenirnici gdje su se lijepo družili, okrijepili i bili spremni za polazak.Vanja Stipić- Maslić

Broj pregleda: 514

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.