UČENICI KATOLIČKE OSNOVNE ŠKOLE IZ POŽEGE U POSJETU OSNOVNOJ ŠKOLI KATOLIČKOG ŠKOLSKOG CENTRA „PETAR BARBARIĆ“ TRAVNIK

Krajem prošle školske 2022./2023. godine Ministarstvo regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Republike Hrvatske raspisalo je javni poziv za dostavu prijedloga projekata za Program prekogranične suradnje između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine za 2023. godinu. Na javni poziv zajedno su se javili naš Katolički školski centar “Petar Barbarić” – Osnovna škola Travnik i Katolička osnovna škola u Požegi zanimljivim projektom „Sportom do zdravlja, tehnikom do zajedništva”.

Želeći uzvratiti prošlomjesečno gostoprimstvo, a i realizirati svoj dio projekta, u razdoblju od 19. – 21. studenog naša je škola bila domaćin učenicima iz Požege koji su došli u pratnji ravnatelja Frane Barišića, knjižničara Vjekoslava Marića te dvije nastavnice Ivane Đokić i Martine Čolak.

Stigavši u Travnik, neizostavno je bilo kušanje slavnih travničkh ćevapa pa tek onda smještaj u sobe i mali odmor prije zajedničkog slavljena svete mise. Naredni dan, učenici su imali priliku nazočiti nastavnim satima matematike, fizike, likovnog i glazbenog odgoja, da bi mogli steći dojam sličnosti ili razlika u nastavnom procesu između dvije škole. Nakon nastave, djelatnici i učenici su posjetili prostorije novootvorenog vrtića „o. Ante Gabrić“, knjižnicu i produženi boravak Osnovne škole. Nastavnica Melisa Pružan, s članovima Robotičke sekcije, održala je radionicu „Upoznajmo robote“. Nakon edukacije i programiranja Mbot robota, učenici su imali priliku provozati robote kroz jedan dio Lego grada. Također, mogli su vidjeti funkcionalnost quirkBota i strawbees slamčica te robote Charile i Blast iz kolekcije Lego Mindstorm.

Budući da vremenske prilike nisu išle na ruku našim sportašima, nogometne snage nisu mogli odmjeriti na novoizgrađenom igralištu, nego u dvorani Sportskog centra „Jan Ledić“. Utakmica je završila neriješeno, rezultatom 5:5, a uspješniji i sretniji u izvođenju jedanaesteraca bili su učenici KŠC „Petar Barbarić“.

Nakon ručka su se, u pratnji direktora Ante Rajića, psihologa Antonija Bilića i tajnice Kristine Dominović, uputili u obilazak grada Travnika koji je obuhvaćao Zavičajni muzej Travnik i Memorijalni muzej Rodna kuća Ive Andrića. Zatim su svoj put nastavili prema Vitezu i spomen-obilježju Osmica da bi odali počast za prerano poginulu djecu u domovinskom ratu. Već ispunjen dan različitim aktivnostima završili su odlaskom u Guču Goru u samostan sv. Franje Asiškog.

Posljednji dan boravka u Auli Centra prezentiran je gostima Katolički školski centar „Petar Barbarić“ i njegove posebnosti u odnosu na druge škole te sam Sustav katoličkih škola za Europu. Vjeroučiteljica Jelena Štrbac pripremila je radionicu o zaštitniku Centra Petru Barbariću, u sklopu koje su se učenici mogli upoznati o životu i djelu sluge Božjeg i svoje znanje provjeriti kroz kviz znanja, a najuspješniji su bili i nagrađeni. Nadalje, bili su podijeljeni u dvije grupe te je jedna sastavljala Petrovo geslo, dok je druga pravila adventske vijence. Zatim su imali priliku obići crkvu sv. Alojzija Gonzage i kriptu. Nažalost, vremenski uvjeti ni ovaj put nisu išli u našu korist te nije bilo moguće posjetiti groblje Sv. Roka na Bojnoj, prvotno Petrovo počivalište. No, potrebno je ostaviti nešto i za povratak u Travnik.

Zahvaljujemo se našoj partnerskoj školi na dolasku i radujemo se daljnjoj suradnji koja ne prestaje realizacijom ovog projekta.

Broj pregleda: 630

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.