OSNOVNA ŠKOLA OBILJEŽILA MEĐUNARODNI DAN PRIJEVREMENO ROĐENE DJECE

U svijetu se 17. studenog obilježava kao Međunarodni dan prijevremeno rođene djece. Cilj obilježavanja ovog dana je usmjeravanje pažnje javnosti na globalni problem prijevremenog rođenja, koji je vodeći uzrok smrti novorođenčadi u razvijenim i nerazvijenim zemljama.

Prijevremeno rođenom djecom se smatraju sva djeca rođena prije 37. tjedna trudnoće, najčešće vrlo mala i nedovoljno razvijena s porođajnom težinom manjom od 2500 grama, čak i s 550 grama pa i manje. Najmanja beba palčić težila je 230 grama, rođena je u Kini i sada je ta djevojčica zdrava petogodišnjakinja.

U cijelom svijetu, jedno od desetoro djece rodi se prije vremena.

Budući da se rađaju nezreli, ovoj djeci je, kako bi preživjela, neophodna podrška specifičnih medicinskih uređaja i velika stručnost i posvećenost visokoobrazovanih medicinskih djelatnika. Usprkos tome, posljedice prijevremenog rođenja mogu biti vrlo ozbiljne i trajne. Prijevremeno rođenje je vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od jedne godine i drugi vodeći uzrok smrtnosti djece mlađe od pet godina. Svake godine, zbog prijevremenog rođenja, u svijetu umire milijun djece.

Ljubičasta boja postala je simbol za obilježavanje ovog dana i predstavlja osjetljivost i izuzetnost.

Učenici i djelatnici naše škole obilježili su ovaj datum izradom prigodnog panoa i odijevanjem ljubičastog predmeta.

Jedna od prilika da javnost sazna više o prijevremeno rođenoj djeci i teškoćama s kojima se susreću oni i njihovi roditelji je obilježavanje Svjetskog dana prijevremeno rođene djece. Osim ljubičaste boje, simbol prijevremeno rođene djece je i niz od deset dječjih čarapica, od kojih jedna, najmanja, simbolizira jedno prijevremeno rođeno dijete od deset rođenih.

Marija Milanović, pedagoginja

Broj pregleda: 541

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.