Mjesečna duhovna obnova za interniste pri KŠC-u „Petar Barbarić“

„Čovjekov život ovisi o dva ili tri ‘da’ ili dva ili tri ‘ne’ koje izgovaramo u mladosti. U tom se razdoblju oblikuje čovjekov plan… i kako li je samo teško nadoknaditi sve te dane mladosti.“ (Paul Claud)

Redovita mjesečna duhovna obnova za interniste pri KŠC-u „Petar Barbarić“ u Travniku, kojima se redovito pridružu i sjemeništarci, održana je u popodnevnim satima 8. studenog 2023. Voditelj obnove na temu „Život je dar – u potrazi za smislom života“ bio je preč. mr. sc. Josip Lebo, župnik župe „Sv. Ivana Krstitelja“ u Travniku i dekan travničkog dekanata. U duhovnom nagovoru preč. Josip dao je par relevantnih značajki služeći se rezultatima studija o mladima kao ranjivoj društvenoj kategoriji u Bosni i Hercegovini: problem nezaposlenosti, neadekvatni obrazovni sadržaji, problemi korupcije i mita, urušenost temeljne skale vrijednosti, vakuum područje, slobodno vrijeme i rizično vladanje, nesigurna budućnost i dr. Za razliku mladih sedamdesetih godina prošloga stoljeća koji su definirana kao ‘mladi bum’, današnji su nazvani ‘mladi šute’ – mladenački zanos je prešao u pasivni stav, njihov zanos je zamijenjen potištenošću, a optimizam pesimizmom. Zato su porasle ovisnosti, poroci i devijacije, sve veća ovisnost o Internetu i prekomjernom konzumiranju internetskog sadržaja.

S druge strane, mladi nose nove nade, ciljeve i rješenja. Stoga se u izazovu odgoja i obrazovanja, a također i u pastoralnom radu, postavlja pitanje kako današnjim mladima prenijeti trajne vrednote novim izričajima. Crkva s nadom gleda na mlade, u njoj mladi imaju svoje mjesto, iako nisu svi svjesni svoga mjesta i uloge u zajednici vjernika. Mladima je potrebno ponuditi sakramentalni odnos, sakramentalno zajedništvo. Oni postavljaju pitanja o smislu života, patnje i umiranja. Jedan od bitnih odgovora na njihova propitivanja jest shvatiti život kao dar Božje ljubavi – ‘netko te želio i preko bračne ljubavi darovao ti život’. Živeći život kao dar nailazi se na mnogo puteva, poziva i poslanja. Život je divan put koji polazi od Boga i Njemu se vraća.

Završavajući svoje izlaganje, preč. Josip je pozvao mlade na preispitivanje vlastita života, vlastita puta, vlastita angažmana kako u društvu tako i u Crkvi. Također je pozvao mlade da uzmu ozbiljno i odgovorno svoj život i slobodno ‘zaveslaju’ s Kristom kroz života. Sada se udaraju temelji da bi kasnije zaživjelo ono na što su pozvani.

U nastavku do slavlja svete Mise, mladi su imali mogućnost postavljati pitanja preč. Josipu. Euharistijsko slavlje je predvodio preč. Josip u koncelebraciji preč. Željka Marića, rektora i ravnatelja. Liturgijska čitanja, ministriranje i pjevanje animirali su internisti i sjemeništarci, a sviranjem ih je pratio vlč. Jakov Kajinić, duhovnik.

Pripremila: Patricija Zlatunić, internistica

Broj pregleda: 126

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.