Posjet izvorištu Bašbunar

I ove školske godine, u okviru održavanja „Mjeseca ekologije“, učenici sedmih i osmih razreda, u pratnji svojih nastavnika Maje Stipić, Arijana Volića i Natalije Milisav Heraković, posjetili su izvorište Bašbunar.

Tri velika izvorišta napajaju Općinu Travnik pitkom vodom: Plava voda, Goleš i Bašbunar. Na samom izvorištu Bašbunar dočekao nas je gospodin Abid Drobo, direktor JKP „Bašbunar“. Od njega smo saznali neke osnovne podatke o povijesti izvorišta, njegovom održavanju te kapacitetu.

Iz odgovora na pitanja koja su postavljali učenici saznali smo kako je izvorište Bašbunar aktivno još od vremena Osmanskog Carstva. Iz tog doba datira najstarija građevina, a postrojenje datira iz doba Austro-Ugarske. Od tada do danas vodoopskrba nije prekidana. Osim toga, naučili smo i kako se vrši kloriranje te da se ono vrši svakodnevno. Zavod za javno zdravstvo vrši redovite kontrole vode, nalazi su uvijek uredni.

Saznali smo i da je izvorište Bašbunar povezano s drugim izvorištem – Plava voda. Tijekom sušnih mjeseci Plava voda napaja Bašbunar kako bi svi stanovnici Općine Travnik imali pristup pitkoj vodi i tijekom nepovoljnih hidrometeoroloških prilika.

Nakon rastanka s našim ljubaznim domaćinima, uputili smo se prema školi. Lagana šetnja po neobično lijepom vremenu za mjesec studeni nas je osvježila.

Natalija Milisav Heraković

Broj pregleda: 491

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.