Izvanučionična nastava Maglaj-Đakovo-Vukovar

Lijepo vrijeme na kraju mjeseca listopada (30. i 31. 10.) iskoristili smo za izvanučioničnu nastavu. Učenici 2., 3. i 4. razreda gimnazije našeg Centra posjetili su Maglaj, Đakovo i Vukovar. Prvi dan proveli smo u Maglaju i Đakovu, a drugi u Vukovaru.

U Maglaju smo posjetili Svetište sv. Leopolda Mandića. O povijesti i važnosti svetišta te uređenju crkve govorio nam je župnik Franjo Tomić. Iako je župa posvećena sv. Anti postojala od 17. stoljeća, razvoj današnje župe počinje sedamdesetih godina 20. stoljeća. Tadašnji župnik župu posvećuje blaženom Leopoldu Mandiću, koji je 1983. proglašen svetim. Vjernici i mnogi hodočasnici koji posjećuju svetište svakim danom imaju priliku zavjetovati se sv. Leopoldu ispred moćnika s dijelom kosti  blagoslovljene desnice.

Đakovo je poznato po katedrali koju je izgradio Josip Juraj Štrosmajera, po lipicancima, pasmini koja nije rasprostranjena po svijetu, i đakovačkom vezu. Posjetili smo Državnu ergelu u kojoj smo vidjeli lipicanace. Poslušali smo kratko predavanje o povijesti ergele koja je osnovana davne 1506. godine te je jedna od najstarijih u Europi. U ergeli smo mogli vidjeti 40 konja, od kojih su neki za dresuru, a neki za vožnju fijakera. Lipicanci su posebna vrsta konja. To je paradni konj prepoznatljiv po bijeloj boji. Svojim izgledom i veličinom oduševili su nas.

Muzej Josipa Juraja Štrosmajera nalazi se u neposrednoj blizini đakovačke katedrale. O Štrosmajerovom životu i djelovanju ispričala nam je, prije samoga ulaska u muzej, kustosica Irena Ivkić, a potom smo mogli vidjeti postavu muzeja, sastavljenu od mnogih likovnih djela, dokumenata povijesne važnosti i osobnih stvari biskupa Josipa Juraja Štrosmajera. Posjet muzeju bio je uvod za posjet samoj katedrali sv. Petra čiju je izgradnju pokrenuo Štrosmajer, a dovršena je 1882. godine. Romanički stil katedrale s unutrašnjošću oslikanom freskama, prelijepim oltarima te orguljama i rozetom na pročelju podsjetio nas je na sve što smo učili o njoj na likovnoj umjetnosti, ali i na sjemenišnu crkvu Alojzija Gonzage u našem Centru. Prvi dan završio je okrjepom i noćenjem u Vukovaru.

Drugi dan započeo je u Memorijalnom centru Vukovar. Prije samog obilaska Memorijalnog centra, pogledali smo prezentaciju o povijesti, geografiji, politici Hrvatske, o Domovinskom ratu i Vukovaru. Uz pratnju voditeljice Sandre Gašparić put nas je vodio kroz Sajmište preko Borovog naselja na Trpanjsku cestu. Tijekom puta saznali smo mnoštvo podataka o sastavu stanovništva, o načinu života u gradu i okolnim mjestima u prijeratnom i ratnom Vukovaru. U Spomen-domu na Trpinjskoj cesti poslušali smo predavanje o značaju tog lokaliteta i Blagi Zadri.

Posjet bolnici koji je započeo prikazivanjem filma i predavanjem te razgledanjem podrumskih prostorija prošao je u tišini koja je govorila više nego riječi. Na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata u Vukovaru pomolili smo se za sve poginule i sve sahranjene na tom groblju. Put nas je vodio na Ovčaru, u hangar koji je danas Spomen dom Ovčara te na mjesto stradanja na kojem danas stoji spomenik oblika sivog obeliska s grlicom. Vodotoranj, koji je simbol borbe Vukovara, ostat će zabilježen na zajedničkoj fotografiji.

Posjet Muzeju vučedolske kulture bio je poučan. Kroz postavku muzeja, uz pratnju stručnog vodiča, upoznali smo se s načinom življenja, kulturom, vjerovanjima vučedolaca.

Za kraj ostavili smo dvorac Eltz u kojemu se nalazi Gradski muzej. Uz pratnju i predavanje stručnih vodiča obišli smo njegove prostorije te saznali mnoge zanimljivosti iz povijesti Vukovara.

Vukovarsko-srijemska županija ispratila nas je kišom i jednim prelijepim zalaskom sunca.

Broj pregleda: 714

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.