Ljekovito bilje

U povijesti čovječanstva, uporaba ljekovitog bilja dugo je bila jedini način liječenja. Zahvaljujući davnim spoznajama o ljekovitosti pojedinih dijelova biljaka – korijena, kore, lista, pupoljaka, cvijeta, ploda ili sjemenki, čovjek ih je koristio u vidu čaja, tinktura, melema ili nekih drugih pripravaka. Vremenom se razvila tradicionalna narodna medicina. Znanja i iskustva o ljekovitosti biljaka prenosila su se s koljena na koljeno, najčešće usmenim putem. Knjige i priručnici koji opisuju način uporabe ljekovitog bilja su se pojavili kasnije.

U posljednje vrijeme medicina i farmacija sve više uvažavaju rezultate liječenja ljekovitim biljem te ga koriste i kao sastojke u proizvodnji sintetičkih lijekova. Koriste se i kao osnovna sirovina raznih kozmetičkih krema, parfema, toaletnih sapuna, zubnih pasti te u prehrambenoj industriji kao začini u mesnim prerađevinama, gotovim jelima i pićima.

Članovi Biološko-ekološke sekcije Osnovne škole, pod vodstvom nastavnice Natalije Milisav Heraković, odlučili su 24. listopada 2023. godine, u okviru Mjeseca ekologije, održati predavanje uz prezentaciju najznačajnih ljekovitih biljaka u našim krajevima. Nakon prezentacije sudionici, učenici šestih i sedmih razreda, imali su prilku kroz kratki kviz provjeriti što su zapamtili te koje ljekovite biljke prepoznaju.

Poslije ovako intenzivnog rada, lijepo se okrijepiti šalicom toplog čaja, zar ne?

Natalija Milisav Heraković

Broj pregleda: 162

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.