Četvrti dan studijsko-hodočasničkog putovanja

Napustili smo Pulu i pošli putem Opatije. Doći u kratki posjet Opatiji u ranim jutarnjim satima, dok je riva prazna i osunčana, neopisiv je osjećaj. Iznad hotela na obali vidi se zdanje crkve Marijina navještenja. Šetnica Lungomare odvela nas je do spomenika Miroslavu Krleži, licem okrenutim k pučini, Parka sv. Jakova, koji krasi neobarokna fontana s kipovima Helija i Selene, Crkva sv. Jakova, po kojoj je Opatija i dobila ime jer je bila samostanska crkva benediktincima (lat. abbatia-samostan). Uz jednu od najznačajnijih lučica ‘portić’ sa spomenikom opatijskom barkarijolu. Uz rub Umjetničkog paviljona Juraj Šporer dolazimo do kipa Djevojke s galebom – simbola Opatije. Uz zvuke klasične glazbe s terasa hotela, oprostili smo se s Opatijom.

Stigli smo u Karlovac i Nacionalno svetište sv. Josipa u kojem smo slavili nedjeljnu misu, koju je predvodio ravnatelj Željko Marić. Nakon mise rektor i župnik Svetišta mons. Antun Sente pripovijedao nam je o povijesti nastanka Svetišta, o ulozi sv. Josipa u hrvatskom narodu i katoličkom nauku, izgradnji i uređenju crkve, simbolici prikaza na svetohraništu. Mozaik na zidu iza oltara jedan je od najvećih u Hrvatskoj. Mnogi hodočaste u ovo svetište, mole se sv. Josipu i često se vraćaju s riječima da su im uslišane molitve.

Pomolivši se sv. Josipu uputili smo se svojim domovima, a sutra se puni lijepih dojmova vraćamo nastavi i svakodnevnim aktivnostima.

Na kraju našega putovanja ravnatelj Centra se zahvalio svima koji su bili dijelom istoga te i Turističkoj agenciji “Divan” i obitelji Karupović na ovoj suradnji, ali i svim ostalim suradnjama s našim Centrom.

Broj pregleda: 342

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.