Treći dan studijsko – hodočasničkog putovanja

Treći dan putovanja započinjemo jutarnjim razgledanjem Pule uz našeg vodiča Bepa. Pula je povijesno bila grčka trgovačka luka, a kasnije rimski posjed. Na cijelom području Pule vidljivi su i tragovi Austrougarske monarhije, kad je zapravo Pula i nastala kao grad, s brodogradilištem i ratnom lukom.

Obišavši pulski amfiteatar kojega svi zovu Arena, prema grčkom nazivu za pijesak na kojem su se vodile borbe,  nastavili smo put u staru pulsku jezgru. Nakon podataka o katedrali Uznesenja Blažene Djevice Marije, u kojoj su se okupljali kršćani kako bi se molili još u rimskim vremenima, čuli smo još mnoge zanimljivosti (Augustov hram) dok smo došli do kipa Jamesa Joycea i Zlatnih vrata, točnije Slavoluka Sergijevaca koji je jedno od najpoznatijih remek-djela u Puli i Hrvatskoj. U dijelu grada, koji je nastao u vremenu Austrougarske monarhije, vidjeli smo tržnicu sagrađenu 1903. godine, a godine 1997. izvršena je rekonstrukcija iste.

Slobodno vrijeme iskoristili smo za samostalno istraživanje grada i odmor, a onda putem Poreča.

Prekrasni Poreč dočekao nas je obasjan suncem. Gradske uličice su nam pokazale bogatu baštinu samoga grada, od srednjovjekovne kuće, kuća i kula u gotičkom i baroknom stilu. S nestrpljenjem smo čekali posjet katedralnom kompleksu Eufrazijeve bazilike koji je upisan na UNESCO-ov popis svjetske baštine. Ušavši u atrij same Bazilike vidjeli smo krstionicu u kojoj nam je ravnatelj Centra govorio o obredu krštenja u prvim stoljećima kršćanstva. Ubrzo smo imali čast da nas primi i pozdravi porečki i pulski biskup Ivan Štironja povezavši blaženu Djevicu Mariju, čijem je uznesenju bazilika posvećena, s majčinstvom i majčinskom ulogom prosvjetnih djelatnika. Kancelar biskupije vodio nas je kroz kompleks i pripovijedao o prvim kršćanima na tlu Poreča, o povijesti Eufrazijeve bazilike, sv. Mavru, biskupu kršćanskih zajednica u 2. stoljeću i mučeniku. Kretati se hodnicima i prostorijama nastalim u 4., 5. i većinom u 6. stoljeću budilo je osjećaj strahopoštovanja. Diveći se ljepoti mozaika nastalim u 4. stoljeću došli smo u unutrašnjost same Bazilike u kojoj nas je ljepota veličanstvenih mozaika srednje apside ostavila bez riječi.

Na povratku u Pulu imali smo priliku kupiti poznato istarsko maslinovo ulje te se pozdraviti s vodičem Bepom i pozvati ga u Travnik.

Slobodno vrijeme do večere proveli smo na različite načine, neki su se odmarali na plaži, a neki kupujući darove za članove obitelji.

Broj pregleda: 271

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.