Drugi dan studijsko – hodočasničkog putavanja

Drugi dan našeg putovanja započeo je obasjan suncem. Iz Pule uputili smo se u Fažanu pa brodicom preko Fažanskog kanala na Brijune.

Nacionalni park Brijuni ubraja se među prirodne, povijesne i kulturne bisere koje treba posjetiti barem jednom u životu. Arhipelag sačinjava 14 otoka, dva veća, Veli Brijun i Mali Brijun, te 12 manjih otoka. Sami Brijuni svjedoče o kontinuitetu života na njima od mlađeg kamenog doba preko antičkog do danas. U vrijeme Augusta (1.st.) na otocima se bave mnogim privrednim djelatnostima, a za uspomenu nam je ostala maslina i niz ostataka građevina. Na Velom otoku se nalazi crkva sv. Germana, sagrađena 1449. godine, oslikana gotičkim freskama. Stradala u požaru i prigodom obnove 1910. godine u nju su ugrađeni mozaici s prikazom Isusa Krista s otvorenom knjigom i crno-bijeli mozaik prenesen iz Rima te replike glagoljičkih natpisa uklesanih u kamen (Plominski natpis, Humački triptih i Baščanska ploča).

Turistička tura vlakom otkrila nam je safari park sa životinjama među kojima je najpoznatija slonica Lanka, koja je proslavila 51. rođendan. Na otoku je u funkciji i golf igralište, a u obilasku smo mogli vidjeti Cadillac, Mletački kaštel u kojemu su boravili pisci Thomas Mann, James Joyce i operni pjevač Pavarotti. Tu svoje komade uvježbava i kazalište Ulysses koje izvode na otoku Mali Brijun.

Mediteranska je klima pogodna za rast 680 primjeraka drveća i biljki koje smo mogli vidjeti u Brijunskom mediteranskom vrtu do kojeg smo došli kroz rimski kamenolom sa spomenikom Kochu koji je izliječio Istru od malarije. Mnogo toga viđenog i doživljenoga ostavljamo za neke vijesti koje ćemo pisati kada opet posjetimo Brijune.

Odmor i okrjepu pronašli smo u Fažani gdje smo upoznali župnika Iliju Jakovljevića koji nam je ispripovijedao najvažnije podatke o župi i crkvi Sv. Kuzme i Damjana.

Uz vodiča šjora Bepa (Josipa Šestana) put nas je vodio u Rovinj. Propovijedanjem o povijesti i načinu života u Istri i Rovinju brzo je prošla vožnja. Povijest sv. Eufemije čuli smo dok smo promatrali prelijepu trobrodnu crkvu nekada posvećenu sv. Jurju, a sada sv. Eufemiji. Zvonik građen po uzoru na zvonik Crkve sv. Marka u Veneciji na svome vrhu ima kip sv. Eufemije, koji pomorcima i ribarima pokazuje smjer kretanja vjetra. Ulaskom u crkvu ostali smo zadivljeni baroknim oltarima. Okupljeni oko sarkofaga sv. Eufemije pomolili smo se. Obilazak Rovinja nastavili smo uličicama starog grada iz kojega smo izišli prolaskom kroz vrata zidina kojima je grad bio opasan.

Misno slavlje u župnoj crkvi u malom mjestu Svetvinčenat predvodio je ravnatelj Centra Željko Marić u koncelebraciji sa župnikom Darkom Zgrablićem. Nakon mise župnik nam je ispripovjedio o životu i svećeništva blaženog Miroslava Bulešića, rodom iz župe u Svetvinčentu, ubijenog u 27. godini života. Iako nije jedini ubijeni svećenik u Istri, Miroslava su proganjali godinama prije ubojstva. U tom vremenu bilo je teško organizirati krizmu. Kada su dobili dozvolu za krizmu, u župama su se krizmala sva djeca u strahu da se više neće dobiti dozvola za krizmu.

Jednog dana poslije krizme u Lanišću, nakon što su se razišli očevi i kumovi koji su štitili svećenike, u župnu kuću su ušli ‘hajkači’ i ubili blaženog Miroslava Bulešića kojemu su posljednje riječi bile „Isuse, primi dušu moju!“ Nakon proglašenja blaženim 2013. godine njegovi zemni ostaci bivaju preneseni i pohranjeni u oltar župne crkve u Svetvinčentu.

Put smo nastavili prema Vodnjanu. U crkvi sv. Blaža imali smo jedinstvenu prigodu pogledati sakralnu zbirku od 370 relikvija koje su na neki način spašene iz Venecije pred Napoleonovim pohodima. Osim relikvija u crkvi je izložena replika Torinskog platna.

Drugi dan završili smo puni dojmova, ali i umora.

Broj pregleda: 1481

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.