Upriličen susret za roditelje učenika korisnika internata „Petar Barbarić“ u Travniku

U Katoličkom školskom centru Petar Barbarić, 30. rujna upriličen je susret za roditelje učenika korisnika internata „Petar Barbarić“ u Travniku kao i sjemeništaraca Vrhbosanskog sjemeništa. Okupljanje roditelja je počelo već u jutarnjim satima, a onda je uslijedilo zajedničko druženje uz kavu i razgovor. Prvi dio susreta nastavljen je u konferencijskoj dvorani gdje je sve roditelje, direktoricu, razrednice, duhovnika i odgojitelje pozdravio vlč. Željko Marić, rektor i ravnatelj Centra. Ističući kako je cilj djelovanja Internata ponuditi mladima temeljnu kulturu, odgoj, obrazovanje i duhovni rast koji se stječu iz dana u dan, vlč. Željko je pozvao roditelje na odgovornu suradnju i povjerenje tijekom vremena boravka njihove djece u ovoj znamenitoj Ustanovi. Prof. Ivana Čurčić, direktorica Gimnazije, govorila je o općem ustroju škole, pravima i obvezama, nastavnim i izvannastavnim aktivnostima koji se realiziraju tijekom nastavne godine. Vlč. Josip Dedić i s. Ljubica Stjepanović, odgajatelji, upoznali su roditelje s planom i programom Internata, izazovima, poteškoćama, ali i pozitivnim primjerima i napredovanju mladih u njihovu životu i radu. Na koncu prvog dijela susreta, roditelji su se susreli s razrednicama prvih razreda prof. Blaženkom Matišić i prof. Draganom Mlakić, a bila je mogućnost razgovora i s roditeljima učenika čiji razrednici iz opravdanih razloga nisu mogli nazočiti susretu.

Nakon prvog dijela susreta, uslijedilo je euharistijsko slavlje u sjemenišnoj crkvi „sv. Alojzija Gonzage“ koje je predslavio vlč. Željko u koncelebraciji vlč. Jakova Kajinića, duhovnika, i vlč. Josipa Dedić, odgajatelja. Ministriranje, liturgijsko slavlje, čitanja, molitvu vjernika i popričesnu meditaciju animirali su internisti i sjemeništarci. Nakon svete mise bio je zajednički ručak, a nije manjkalo pjesme i razgovora uz neizostavni glazbeni angažman vlč. Jakova.

Nastavak susreta u popodnevnom vremenu bio je također u konferencijskoj dvorani. Roditelji, internisti i sjemeništarci imali su zajednički rad s prof. dr. sc. Sandrom Bjelan, pedagoginjom iz Sarajeva. Profesorica Sandra u svom predavanju na temu „Izazovi roditeljstva i internatski odgoj“ istaknula je poteškoće, ali i prednosti s kojima se susreću kako adolescenti tako i roditelji. Uz predavanje sudionicima su ponuđene i kratke vježbe na temu susreta.

Cjelodnevni susret završen je u 16.30 vidnim zadovoljstvom roditelja, njihovim međusobnim upoznavanjima, novim spoznajama, druženju i razgovorima i zahvalu svima koji su sudjelovali da susret protekne u doista lijepom ozračju.  

Internistice: Patricija Zlatunić i Mihaela Mađar

Broj pregleda: 4313

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.