Ekskurzija 2023/2024

Još je jedna generacija maturanata gimnazije Centra započela školsku godinu odlaskom na ekskurziju u Italiju. Nakon noćne vožnje, u ranim jutarnjim satima stigli su u Palmanova Village, outlet centar koncipiran kao šaroliki gradić s preko devedeset dućana, gdje su se okrijepili te imali priliku kupiti nešto. Putovanje je nastavljeno prema regiji Veneto i gradu Lido di Jesolu, jednom od talijanskih ljetovališta s velikim pješčanim plažama po kojima je i dobio dio imena (lido na talijanskom znači plaža).

Nakon noćenja i odmora od putovanja posjetili su Veneciju. Sa zanimanjem su slušali o Duždevoj palači, službenoj rezidenciji mletačkog dužda i Mostu uzdaha kojim je Duždeva palača bila povezana sa zatvorom. Trg sv. Marka, koji je ujedno i jedini trg u Veneciji, oduševio ih je svojom poviješću i arhitekturom koja i danas govori o bogatstvu Mletačke republike. Bazilika sv. Marka i njezin zvonik dominiraju samim trgom koji je okružen Prokurativama i na kojem se nalazi i poznati toranj sa satom iz 15. stoljeća. Samu baziliku nazivaju Chiesa d’Oro (Crkva od zlata) jer se na samom eksterijeru nalazi mnogo zlatnih ukrasa. Prošetali su do mosta Rialte i najšireg venecijanskog kanala Grande.

Nakon Venecije uslijedila je vožnja do Riminija iz kojega su posjetili San Marino i staru jezgru samoga Riminija. Prelijepe plaže i toplo more privukli su ih na kupanje i odmor nakon obilazaka.

San Marino je bio predivno iskustvo za sve. Tijekom putovanja slušali su predavanje o povijesnom i geografskom položaju te republike, a potom tijekom obilaska o trima tornjevima San Marina od kojih smo posjetili tornjeve Guaita i Cesta, a na Trgu slobode su vidjeli vijećnicu i uživali u prekrasnom panoramskom pogledu. U crkvi svetog Marina vidjeli su primjer neoklasične arhitekture.

Posjetom starom dijelu Riminija imali su priliku vidjeti Augustov luk, najstariji sačuvani slavoluk u Italiji, tempium (hram) obitelji Maletestiano, Trg Cavour s fontanom iz rimskog perioda i teatrom Galli. Uslikali su se ispred dvorca Sisimonda, doma Maletesta, u kojem se danas nalazi muzej posvećen Federicu Felliniju. Fotografijom kod Tiberijevog mosta prisjetili su se povijesti i legendi vezanih za taj most i gradnju istoga. Posjetom Riminiju  prisjetili su se i Julija Cezara i izreke „Kocka je bačena“.

Za sve maturante poseban doživljaj bio je zabavni park Gardaland, u kojem su iskusili skoro sve adrenalinske i avanturističke atrakcije.

Posljednji dan ekskurzije posjetili su Veronu. Unatoč kiši zastali su na trgu Bra i  Areni di Verona, jednoj od najbolje očuvanih arena, s jednom od najboljih pozornica gdje se izvode opere.  Trg Erbe, na kojem je toga dana bilo mnoštvo štandova, ostat će zapamćen po najjačem pljusku kiše. Na Trgu Signoria (Trg Gospode), koji je dugo vremena bio političko i administrativno središte Verone, vidjeli su najviši toranj u Veroni i prisjetili se Dantea koji je u Veroni proveo dio života. Nedaleko od trga vidjeli su monumentalne pogrebne spomenike obitelji Scaligeri, značajne gotičke spomenike. Za kraj su ostavili priču o Romeu i Juliji, posjetivši Julijinu kuću  i balkon s kojega je Julija izgovorila, prema Shakespeareu, „O, Romeo, Romeo, zašto si ti Romeo?“ Kroz tunel ispisan porukama zaljubljenih došli su do brončanog kipa Julije gdje su se fotografirali u skladu s legendom o sretnoj ljubavi. Nakon kratkog slobodnog vremena uputili su u Travnik prepuni dojmova.

Broj pregleda: 4609

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.