Višednevna izvanučionička nastava u Dalmaciji

Učenici devetih razreda su u pratnji svojih razrednica, nastavnice Maje Stipić i nastavnice Ivane Zekić, krenuli na izvanučioničku nastavu u Republiku Hrvatsku u ponedjeljak, 11. 9. 2023. godine.

U ranim jutarnjim satima skupina od 23 učenika, dvije nastavnice, vozača i turističkog vodiča se iz Travnika uputila prema Splitu. Vožnja  sa kraćim stankama odvijala se preko Komara i Donjeg Vakufa,  Livna i Tomislavgrada do graničnog prijelaza Kamensko.

Prvo odredište izvanučioničke nastave je bio grad Split u koji su stigli oko podneva. U Splitu su, unatoč vrućini sa velikim zanimanjem pratili izlaganje sjajne vodičice o glavnim znamenitostima koje su obišli: Dioklecijanova palača, katedrala sv. Duje, Marmontova ulica, Riva. Nakon obilaska Splita krenuli su do njihovog krajnjeg odredišta, Biograda na Moru, gdje su se smjestili u hotel i večerali.

Drugi dan avanture, nakon doručka uputili su se prema prekrasnom Zadru gdje su imali priliku diviti se njegovim mnogim i različitim znamenitostima, i onima starijeg, ali i novijeg datuma: katedrali sv. Stošije, crkvi sv. Donata, Trgu pet bunara, Kalelargi, rimskom forumu, Narodnom trgu, čuvenim zadarskim Morskim orguljama i Pozdravu suncu.

Nakon obilaska Zadra učenici su ostatak dana uživali u kupanju u još toplom, rujanskom moru.

Treći dan izvanučioničke nastave bio je posvećen prirodoslovlju upoznajući se s mnogim biljnim i životinjskim vrstama na poučnim stazama prekrasnog NP „Krka“. Njegovi brzaci, vodopadi i jezera su  ostavljali bez daha.

Budući da ih je poučna staza izmorila, snagu su ponovno povratili u toplom moru.

Četvrti dan su nakon doručka obišli povijesnu jezgru staroga grada u Biogradu, nakon čega su ručali, a zatim prepuni dojmova zaputili kući u Travnik.

Maja Stipić

Broj pregleda: 422

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.