Seminar Sustava katoličkih škola za Europu

Od 17. do 19. kolovoza 2023. u prostorijama Katoličkog školskog centra „Sv. Josip“ u Sarajevu, u organizaciji Pedagoškog vijeća Sustava katoličkih škola za Europu, upriličen je seminar za djelatnike na temu Nastavnički stres i rizik od sagorijevanja na poslu u post Covid vremenu, objavljeno je na mrežnoj stranici KŠC-a.

Nakon pozdrava moderatorice doc. dr. Jelene Brkić-Šmigoc i predstavljanja predstojećih aktivnosti, sve nazočne djelatnike i ravnatelje škola Sustava, pozdravio je mons. mr. Ivica Božinović, v.d. promicatelja Sustava. Poseban pozdrav upućen je voditelju prvog dana seminara dr. sc. p. Miji Nikiću, D.I., profesor na Filozofsko-teološkom institutu Družbe Isusove u Zagrebu.

Prvi dan seminara tradicionalno je duhovnog karaktera, pa je tako bilo i ovaj put. P. Mijo Nikić, kao svećenik i psiholog, u svom izlaganju je govorio o čovjeku kao multidisciplinarnom biću koje je sastavljeno od podsvijesti (nesvjesnog), tjelesne, emocionalne, društvene i duhovne dimenzije. Veći dio predavanja posvetio je važnosti prvih godina ljudskoga života, na temelju kojih osoba gradi svoj karakter, svoju osobnost, svoje životne stavove… ili iz kojih izrasta u ranjenu osobe koja, kako je kazao, ne uspijeva dozreti u izgrađene ličnosti. Pojasnio je da puno toga što se nalazi u podsvijesti predstavlja dio nas iako to razumski ne znamo, ali utječe na naše ponašanje. Govorio je o važnosti duhovne dimenzije po kojoj imamo dostojanstvo, „jer smo stvoreni na sliku Božju“. Važno je znati / vjerovati, kazao je, da me je Bog stvorio, da sam i tjelesno i duhovno biće, da tijelo i duh imaju komunikaciju. „Važno je voljeti sebe, ali ne narcisoidno, tko sebe voli taj unosi disciplinu u svoj život. Čovjek je biće vjere, a vjera vidi nevidljivo. Vjera je dar Božji na koji čovjek treba odgovoriti svojom slobodom. Vjerovati znači promatrati život Božjim očima“, kazao je, uz ostalo, u svom izlaganju p. Nikić. Nazočnima je također progovorio i o veličini i bijedi čovjeka te o načinu izražavanja emocija, osobito potisnutih emocija – pojašnjavajući da „tijelo izražava ono što dušu muči“ – te dao nekoliko smjernica o zdravom i osmišljenom načinu života.

Nakon sadržajnog izlaganja p. Mije, u crkvi Kraljice svete krunice misno slavlje predvodio nadbiskup metropolit vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, uz koncelebraciju ravnatelja svih katoličkih školskih centara u BiH, generalnog vikara Vrhbosanske nadbiskupije mons. Slađana Ćosića i drugih svećenika djelatnika škole.

Na temelju evanđelja dana (Mt 18, 21-35) nadbiskup Vukšić je u prigodnoj propovijedi govorio o ljepoti i snazi praštanja, ali isto tako o posljedicama nepraštanja. „Na upit apostola Petra Isusu koliko puta čovjek treba oprostiti bratu ako ga povrijedi, Isus mu odgovara da treba oprostiti ne samo sedam puta (kako je to tvrdio Petar) nego sedamdeset puta sedam, a to znači bezgranično“, kazao je nadbiskup Tomo koji je podsjetio na Isusovu prispodobu o kraljevstvu nebeskom i Kralju koji je svome sluzi oprostio nezamislivi dug, ali da sam nije bio spreman oprostiti svomu dužniku. „A kada taj isti sluga izađe, naiđe na jednog svog druga koji mu dugovaše sto denara. Uhvati ga i stane ga daviti govoreći: ‘Vrati što si dužan!’ Drug padne preda nj i stane ga zaklinjati: ‘Strpljenja imaj sa mnom i vratit ću ti!’. Ali on ne htjede, nego ode i baci ga u tamnicu dok mu ne vrati dug“, kazao je vrhbosanski nadbiskup. Dodao je da, kada je kralj čuo za ovo, kazao je sluzi da svom dužniku je trebao oprostiti kao što je i on, kralj njemu oprostio ranije, te ga je bacio u tamnicu sve dok mu ne vrati ranije oprošteni dug. Nadbiskup Vukšić sve prisutne stoga pozvao je da uče od Oca nebeskoga, da ne stavljaju granice svome praštanju, naglasivši da je „praštanje je božanska kategorija, vrlina jakih, vrlina sinova nebeskoga kraljevstva“.

Sv. misu animirali su djelatnici KŠC-a „Don Bosco“ Žepče.Poslije svete mise uslijedila je zajednička večera i međusobno druženje.

Pedagoško vijeće Sustava katoličkih škola za Europu svake godine za svoje djelatnike organizira seminar s tematikom duhovno-pedagoškog i psihološkog karaktera, koji se počesto održava na različitim lokacijama. Predavači su uglavnom probrani stručnjaci iz pedagoških, psiholoških, metodičkih i duhovih područja koji djelatnike nastoje upoznati s novim metodama rada s učenicima, ali jednako tako i pomoći im da se znaju nositi s problemima s kojima se suočavaju u radu s mladim ljudima. (kta)

Broj pregleda: 234

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.