Visoko Predstavnik, gosp. Christian Scmidt pohodio Katolički školski centar u Travniku

Prigodom realizacije programa „Dani dijaspore 2023“ koju organizira općina Travnik, Lašvansku dolinu, 4.kolovoza,  pohodio je Visoki Predstavnik u BiH, gosp. Christian Schmidt s delegacijom OHR-a. Jedna od postaja pohoda bio i je Katolički školski centra „Petar Barbarić“, odgojno obrazovna institucija kojoj je osnivač Vrhbosanska nadbiskupija. Domaćini susreta, Rektor don Željko Marić i Ekonom Sjemeništa don Josip Dedić pokazali su gosp. Schmidt sjemenišnu crkvu, i grob Petra Barbarića, koja je hodočasničko mjesto, a u ljetnom periodu rado je pohode naši iseljeni. Ravnatelj je upoznao gosp. Schmidta o razlozima osnutka, djelovanja i nasilnog prekida rada i oduzimanja imovine 1945. godine. Gosp. Schmidt razgledao je i stare dnevnike te se upozna s đacima podrijetlom iz Njemačke koji su pohađali naš Zavod. Ravnatelj je posebno naglasio izniman doprinos Bernarda Kohnena koji je iz okolice Hamburga došao u Zavod, završio Gimnaziju, postao isusovac, kao misionar, kod plemena Šiluci, u donjem toku rijeke Nil, doprinio njihovom opismenjavanju i svekolikom napretku.

Ravnatelj je informirao Visoki Predstavnika o poteškoći u svezi upisa sudskih presuda i problematici što se nepokretna imovina koja pripada Vrhbosanskoj nadbiskupiji i dalje nezakonito stavlja u daljnji promet, usprkos Odluci Općinskog vijeća Travnik o povratu oduzete imovine vjerskim zajednicama. Gosp. Schmidt naglasio je važnost da se i ovo pravno pitanje razmotri u sklopu pripreme zakonodavstva koje će regulirati pitanje državne i oduzet imovine.

Središnja tema bila je obnova ruinirane zgrade, koja je nakon 78 godina vraćena u posjed Vrhbosanskoj nadbiskupiji. Za ovaj iznimno skup i važan projekt za daljnji razvoj Centra, Visoki Predstavnik je obećao uložiti i svoj doprinos, te se uključiti i pomoći da Federalne Vlade izvrši svoje obveze iz Sporazuma o obnovi zgrade koji je potpisan 2004. godine s Vrhbosanskom nadbiskupijom. Ravnatelj Centra ukazao je na vrlo dobru suradnju s Vladom SBK-a, s premijerom Lendom, ministrom obrazovanja gosp. Bojanom Domićem i Općinom Travnik te prezentirao različite projekte koji su usmjereni na učenike i mlade a realiziraju se kroz aktivnosti  Katoličkog školskog centra.  Gospodin Schmidt osobito je zahvalio za  plemenitu i iznimno važnu misiju, koju vrši Centar, u odgoju i obrazovanju mladih i njihovu ostanku u BiH.

Broj pregleda: 385

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.