Svjetski dan nepušenja

U Federaciji Bosne i Hercegovine 28. svibnja 2023. g. počela je primjena Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Konzumacija duhanskih proizvoda zabranjena je u svim zatvorenim javnim prostorima, mjestima rada, javnom prijevozu te u privatnim sredstvima prijevoza u kojima se nalaze maloljetnici.

Tim povodom članovi Biološko-ekološke sekcije odlučili su obilježiti 31. svibnja, Svjetski dan nepušenja.

Ovisnost o cigareti vrlo brzo se stvara. Ukoliko osoba kuša cigaretu, ne možemo reći da je ovisnik, ali nastavak konzumiranja vodi u ovisnost i brojne zdravstvene teškoće. Apsurdno u ovoj nelogičnoj navici jeste nelagoda koju stvara konzumiranje prvih cigareta. Često se javlja mučnina, kašalj, vrtoglavica, drhtanje, tjeskoba, nemir, neugodan miris… Sve se to događa jer se naš organizam zapravo buni i brani.

Prema istaživanjima Svjetske zdravstvene organizacije prednosti prestanka pušenja su brojne, a neke su uočljive gotovo odmah:

  • u prvih 20 minuta bez cigarete snižava se puls i krvni tlak
  • unutar 12 sati razina ugljičnog monoksida u krvi dolazi na razine normale
  • između 2 i 12 tjedana od prestanka pušenja cirkulacija se poboljšava i kapacitet pluća se povećava
  • između 1 i 9 mjeseci od prestanka pušenja kašalj i kratkoća daha se smanjuju
  • nakon 1 godine od prestanka pušenja rizik od koronarne bolesti srca otprilike je upola manji od rizika pušača
  • nakon 5 do 15 godina od prestanka pušenja rizik od moždanog udara smanjuje se na razinu rizika kod nepušača
  • 10 godina od prestanka pušenja rizik od raka pluća smanjuje se za otprilike pola rizika kojeg imaju pušači te se smanjuje rizik od raka usta, grla, jednjaka, mokraćnog mjehura, vrata maternice i gušterače
  • 15 godina od prestanka pušenja rizik od koronarne bolesti srca jednak je riziku kod nepušača

Uostalom, pročitajte neke od natpisa na kutijama cigareta prije nego što se odlučite zapaliti prvu cigaretu. Vjerujemo da ćete odustati od nakane.

Natalija Milisav Heraković

Broj pregleda: 308

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.