Katolički školski centar „Petar Barbarić“ proslavio 25 godina rada

Dan Centra svečano je proslavljen u petak, 19. svibnja 2023., na rođendan sluge Božjeg Petra Barbarića.

Ovogodišnja proslava imala je i dodatni značaj jer se navršilo 25 godina od utemeljenja Centra, a program obilježavanja počeo je još 26. travnja priredbom za učenike i djelatnike gdje su svoj rad predstavili učenici dramskih sekcija i školski zbor.

Katolički školski centar „Petar Barbarić“ počeo je s radom u svibnju 1998. godine kada je Vrhbosanska nadbiskupija prepoznala važnost odgoja i obrazovanja u procesu povratka i obnove travničkog kraja. Od tada, Centar slijedi svoju misiju, a to je prenošenje znanja mladim naraštajima uzimajući životni put Petra Barbarića kao nepresušan izvor inspiracije.

U crkvi svetog Alojzija Gonzage sveto misno slavlje predvodio je mons. dr. Tomo Vukšić koji je u propovijedi istaknuo: „Otkako je ova Crkva opet službeni prostor, ostatak građevine je  središte u kojem se raste, odgaja, postaje bolji, ostvaruje profesorsko i odgojiteljsko poslanje, u kojem mladi ljudi stječu znanje i spremaju se za svoje životne pozive“, kazao je mons. dr. Tomo Vukšić.

Nakon misnog slavlja, održana je svečana akademija u auli Centra gdje je prisutne u program uveo Mješoviti školski zbor Himnom sustava, a zatim je uslijedio govor ravnatelja Centra don Željka Marića koji je, između ostalog, posebnu poruku poslao učenicima: „Neka vaš boravak u ovoj školi ostavi duboki trag prepoznatljivosti i neka dugo traje“.

 

Najbolji uvid u život sluge Božjeg Petra Barbarića i povijesne okolnosti u kojima se našao Centar dali su glumci Hrvatskog amaterskog kazališta Travnik svojom premijernom izvedbom predstave „Spomenica“.

Među mnogobrojnim gostima bili su i predstavnici Vlade Republike Hrvatske koji su u svojim obraćanjima istaknuli važnost Centra i Zavoda za Hrvate u Bosni i Hercegovini.

Svoju čestitku povodom 25. godina Centra uputio je i Bojan Domić, ministar obrazovanja, znanosti, kulture i športa KSB.

Program svečane akademije završen je pjesmom  „Život nije siv“ u izvedbi Marije Kvasine i Marije Lujanović te pjesmom Mješovitog zbora „Blagoslovljena ova zemlja“. Svi posjetitelji mogli su na ulazu u aulu Centra vidjeti i likovne radove Dorijana Rajića, učenika trećeg razreda Gimnazije, kao i likovne radove učenika Gimnazije i Osnovne škole koji pohađaju likovnu sekciju.

Druženje gostiju, djelatnika, učenika i roditelja nastavljeno je uz domjenak u školskoj blagovaonici.

Ivan Volić

 

Broj pregleda: 2032

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.