DUHOVNA OBNOVA ZA DJELATNIKE KATOLIČKOG ŠKOLSKOG CENTRA „PETAR BARBARIĆ“ TRAVNIK

U auli Katoličkog školsklog centra „Petar Barbarić“ Travnik u utorak, 9. svibnja 2023. godine, organizirana je duhovna obnova za djelatnike. Prigodno predavanje na temu: „Biti u školi: Čovjek između zahvalnosti i ogorčenosti“ održao je dr. sc. Oliver Jurišić, profesor filozofije na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu.

Utemeljujući svoje izlaganje na evanđeoskoj misli Sluge smo beskorisne! Učinismo što smo bili dužni učiniti!“ (Lk 17,10), don Oliver je istaknuo oprečnost između današnjih društvenih standarda kada se čovjeka vrednuje samo kao resurs i aktivnost, te biblijske beskorisnosti koja ne ide za tim obezvrijediti čovjeka, nego istaknuti ljudska ograničenja koja neminovno dolaze vremenom prolaznosti, istaknuti potrebu za poniznošću i zahvalnošću. Ogorčenost je potpuna odsutnost zahvalnosti i pogađa čovjeka iz dva smjera, izvana – društveno i javno mnijenje te iznutra – osobni stav čovjeka.  Ukoliko djelatnik ne osjeća onu temeljnu zahvalnost za dar života, odnosno za talente koje posjeduje, ogorčenost će prevladati. U obrazovanju plodovi rada vide se tek godinama kasnije, no u društvu užurbanosti i nestrpljenja prevladava mišljenje da i zahvalnost mora biti instantna. No, ono što se brzo ostvari, brzo se i zaboravlja, nestaje.

Marija Glavaš, vjeroučiteljica

Broj pregleda: 180

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.