Hodočašće u Deževice i izlet na Vlašić

Na Mladu nedjelju, 23. travnja 2023. realizirano je jednodnevno hodočašće na Vrelo svetog Jakova Markijskog u župi Deževice te izlet na Vlašić, a sudionici su bili članovi Internata pri Katoličkom školskom centru „Petar Barbarić“ Travnik i dvojica sjemeništaraca. U pratnji mladih bili su rektor Zavoda vlč. Željko Marić te odgajatelji internista vlč. Josip Marković i s. Ljubica Stjepanović. Poznato je da se na Vrelo sv. Jakova okupi mnoštvo svijeta ne samo iz Deževica nego i drugih župa, a tako je bilo i ove nedjelje.

Na Vrelu sv. Jakova običava se mladim nedjeljama slaviti sveta Misa. Prema predaji sv. Jakov, franjevac, povlačio se na molitvu u ove prelijepe bosansko-hercegovačke krajeve. Samo svetište je nastalo oko spilje u koju se fra Jakov povlačio u osamu.

Sveto Misno slavlje predslavio je vlč. Željko u koncelebraciji vlč. Josipa. Liturgijsko pjevanje te čitanja animirali su sjemeništarci i internisti. Svetoj Misi prethodila je pobožnost molitve krunice i litanije sv. Jakova Markijskog, a također smo posjetili i špilju u kojoj je isposnički boravio sv. Jakov.

Naš susret u Deževicama završio je zajedničkim ručkom, druženjem u veselom ozračju.

U popodnevnim satima uputili smo se u KŠC te smo nakon odmora i vremena studija otišli na kratki izlet na Vlašić – u šetnju do kapele Gospe Snježne i prelijepih brežuljaka ove Srednjobosanske planine.

Dan smo završili u zahvalnosti Bogu i svima koji su nam omogućili da Dan Gospodnji proživimo u njegovom punom značenju.

Tekst pripremile: Lidija Štrkalj i Josipa Lučić

Broj pregleda: 515

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.