Susret roditelja korisnika Internata u KŠC-u „Petar Barbarić“

U Katoličkom školskom centru „Petar Barbarić“ održan je 22. travnja 2023. susret roditelja korisnika mješovitog Internata koji djeluje u sklopu ove školske ustanove. Program je započeo okupljanjem te euharistijskim slavljem u sjemenišnoj crkvi sv. Alojzija Gonzage. Sveto misno slavlje predslavio je vlč. Željko Marić, rektor i ravnatelj Centra u koncelebraciji s prof.vlč. Josipom Kneževićem i vlč. Josipom Markovićem, odgajateljima. Liturgijsko pjevanje animirali su duhovnik vlč. Jakov Kajinić i internisti koji su također čitali i liturgijska čitanja te molitvu vjernika.

U prigodnoj propovijedi vlč. Željko je govorio o temeljnoj ulozi obitelji u odgoju djece i mladih, o zajedništvu, pomoći i usmjerenju njihove djece kako bi pronašli svoj vlastiti put. Usporedio je život u Internatu sa slikom Emausa – susreta Uskrslog s dvojicom svojih učenika. Uskrsli Isus želi da čovjek doživi i oživi ljepotu života.

Susret je nastavljen u konferncijskoj dvorani ustanove. Stručne službe škole i odgajatelji govorili su o radostima i nadama, problemima i poteškoćama s kojima se svi zajedno susreću na planu odgoja i obrazovanja mladih. Sudionicima susreta obratila se prof. Ivana Čurčić, direktorica gimnazije. Upoznala ih je s raznim aktivnostima koje se provode u školi te ih izvijestila i o izvannastavnim aktivnostima i projektima koji će se u naredno vrijeme događati. Pozvala je roditelje na maksimalni angažman u praćenju svoje djece tijekom odgoja i obrazovanja te naglasila važnost roditeljske suradnje sa djelatnicima škole i odgajateljima u Internatu. Potom je psihologinja prof. Klaudija Ribić, govorila o savjetodavnoj pedagoškoj i psihološkoj službi škole kao i o mogućnostima individualnih susreta s internistima koji su u većini i učenici ovoga Centra.

Budući da roditelji internista žive u udaljenijim mjestima i nisu u mogućnosti sudjelovati na redovitim roditeljskim sastancima, na ovom susretu je sudjelovala i razrednica prvog razreda prof. Marija Glavaš koja je govorila što kao razrednica može ponuditi učenicima te o otvorenosti za razgovor, savjete i pomoć svih profesora, napose razrednika. O životu, radu i djelovanju Internata govorili su vlč. Josip Marković, odgajatelj internista i s. Ljubica Stjepanović, odgajateljica internistica. Sve je nastavljeno osobnim-pojedinačnim razgovorom sa razrednicom, direktoricom, psihologinjom ili odgajateljima Internata, kako je već predviđeno.

Na kraju prijepodnevnog rada uslijedio je zajednički objed, druženje i pjesma.

Nakon osvježenja i trenutaka veselog druženja, nastavljen je popodnevni rad radionicom u kojoj su sudjelovali roditelji i internisti, a animatori su bili odgajatelji te kratkim crtama iz života negdašnjih internih đaka, a u interpretaciji aktualnih internista.

Pozivom odgajatelja da roditelji nastave osobnim primjerom života svjedočiti vlastitoj djeci da postoje stvari za koje je vrijedno uložiti život: ljubav, zahvalnost, poštovanje…, završen je drugi susret za roditelje organiziran u ovoj školskoj godini, a sve s ciljem izgradnje međusobnog povjerenja koje je neophodno kako bi se zajednički vodila briga o odgojno-obrazovnom i duhovnom rastu mladih. U pojedinačnim razgovorima roditelji su istaknuli radost i zadovoljstvo zbog ovog oblika okupljanja te nadu da će ovakvi događaji biti i u buduće.

Patricija Zlatunić, 3. razred

Broj pregleda: 677

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.