Misijska akcija za zajednicu Školskih sestara franjevki u Rwentobu/Uganda

U našem Katoličkom školskom centru „Petar Barbarić“ u Travniku već je dugogodišnja tradicija tijekom korizme organizirati akciju solidarnosti s najugroženijima u misijskim zemljama. Ovogodišnja misijska akcija, namijenjena za misionarski rad Školskih sestara franjevki Bosansko-hrvatske provincije Prečistog Srca Marijina koje djeluju u Ugandi u misijskoj postaji Rwentobo, uspješno realizirana tijekom mjeseci ožujka i travnja. U akciji su sudjelovali učenici, djelatnici, sjemeništarci i internisti zajedno s hodočasnicima u crkvu gdje je grob Sluge Božjega Petra Barbarića.  

Razrednici su tijekom odjeljenskog sata govorili o važnosti sudjelovanja učenika u akciji, Vijeće učenika, zajedno s pedagoginjama Žanom Topalović i Marijom Milanović te odgajateljicom u internatu s. Ljubicom Stjepanović, je izradilo panoe s misijskom tematikom i djelovanjem sestara u Rwentobu. Vjeroučiteljice Marija Glavaš i Jelena Štrbac su u svakom odjelu posvetili jedan dio nastave misijama i misijskom djelovanju u svijetu.

Učenici od 1. do 5. razreda su skupljali svoje priloge u misijsku kasicu, a učenici od 6. do 9. razreda te gimnazijalci su skupljali svoje darove na odjeljenskim satima. Internisti Centra zajedno s odgojiteljima vlč. Josipom Markovićem i s. Ljubicom su organizirali dvije prodajne izložbe misijskog i drugog sadržaja. Djelatnici škole kao i hodočasnici također su sudjelovali svojim prilozima u ovoj misijskoj akciji.  

Na poseban način učenicima od 6. do 9. razreda te gimnazijalcima u auli Centra je prikazano misionarsko djelovanje u svijetu, život ljudi u misijskim zemljama, djelovanje naših misionara s posebnim naglaskom na misijsko djelovanje zajednice Školskih sestara franjevki koje su svoju prvu misijsku postaju otvorile  u Ugandi 2018. godine. Učenici su kroz prezentaciju i video isječke, koje su pripremile sestre iz misijske zajednice u Rwentobu, te osobno iskustvo voditeljice i odgajateljice u produženom boravku s. Ines Vujica, koja je prije par godina službeno boravila petnaest dana u njihovoj misijskoj zajednici, mogli još bolje i više upoznati potrebe onih najugroženijih, te kako svojom empatijom i osobnim odricanjem mogu druge usrećiti i omogućiti najosnovnije potrebe za preživljavanje i bolju budućnost u tim misijskim područjima na poseban način njihovih vršnjaka.  

Uime Centra i Školskih sestara franjevki iskrene zahvale za promicanje svijesti za pomoć prema potrebitima i novčana sredstava prikupljena u ovoj akciji za misije u Rwentobu.

S. Ljubica Stjepanović 

Broj pregleda: 434

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.