TERENSKA NASTAVA U VUKOVARU

            Učenici devetih razreda naše škole u pratnji nastavnika, Gorane Matošević i Arijana Volića, su u proteklom tjednu imali organiziranu dvodnevnu terensku nastavu u Vukovaru koja se realizirala kao dio sporazuma Ministarstva branitelja RH i BiH. Ovaj projekt je svojevrsna škola mira koja učenicima nastoji prikazati ratne strahote u Vukovaru koje su se dogodile početkom 90-ih godina kako se više nikada ne bi ponovile.

Prvi dan boravka u Vukovaru imali su predavanje o Domovinskom ratu koje je bilo uvod u sve ono što će naučiti i vidjeti u Vukovaru kroz dva dana. Nakon toga je uslijedio obilazak Memorijalnog centra Domovinskog rata u kojem su bili smješteni. Uz stručno vođenje časnika hrvatske vojske vidjeli su brojna ratna oklopna vozila, zrakoplove i sl. Na samome kraju prvog dana imali su zanimljivo predavanje o minama. Iz prve ruke mogli su saznati koje opasnosti vrebaju u minskim poljima i kako se ponašati ako pronađu zaostalu minu iz proteklog rata.

Drugi dan im je započeo vrlo rano jer mnogo toga je bilo pred njima za posjetiti. Prvo su išli u crkvu sv. Filipa i Jakova, koja je također razorena u ratu. Nakon toga put ih je dalje vodio prema Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata gdje je sahranjen heroj obrane Vukovara Blago Zadro. Nekoliko kilometara dalje od groblja uz pratnju stručnog vodiča posjetili su hangare u kojima su mučeni ljudi odvedeni iz vukovarske bolnice i naposljetku ubijeni na Ovčari. Na učenike je najjači dojam ostavio posjet vukovarskoj bolnici koja je u iznimno teškim uvjetima djelovala i u ratno vrijeme. Završno predavanje o padu Vukovara imali su na tzv. groblju tenkova poznatom kao Trpinjska cesta. Poslijepodnevne aktivnosti su uključivale posjet dvorcu Eltz u kojem se nalazi gradski muzej te posjet Muzeju vučedolske kulture. Učenici su imali priliku okušati se i u kvizu znanja. Naši učenici Dora Gržić i Borna Martinović su u konkurenciji devet škola zauzeli drugo mjesto. Terensku nastavu su završili fotografiranjem ispred vodotornja koji je mnogima prva asocijacija na Vukovar.

Prepuni dojmova u Travnik vratili su se u kasnim večernjim satima razmišljajući kako je rat najveće zlo koje može pogoditi čovjeka i kako se takvo zlo ne bi smjelo događati u današnjem civiliziranom svijetu. Grad heroj, Vukovar nam ostaje svima opomena što je čovjek u stanju drugome napraviti tijekom rata.

  Arijan Volić

Broj pregleda: 849

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.