Duhovna obnova i posjet franjevačkoj riznici u Fojnici

U samostanu Gospe od Anđela Školskih sestara franjevki u Fojnici održana je 23. ožujka 2023. duhovna obnova za korisnike Internata Petar Barbarić u Travniku. Mladi su bili u pratnji svojih odgojitelja vlč. Josipa Markovića i s. Ljubice Stjepanović, a obnovu je animirala s. Marina Jurišić, Školska sestra franjevka na temu Praznine i punine duše.

Kroz kreativnu radionicu s. Marina je prvo upoznala sudionike obnove, a potom ih je kroz nagovor uvodila u promišljanje o življenju vlastite svakodnevice. Kroz interaktivni govor, sestra je posvijestila mladima što je to što današnjeg čovjeka (ne)ispunja kako bi svakodnevno živio kvalitetno svoj odnosa s Bogom, s drugima i sa samim sobom. Također kroz kreativnu radionicu sestra je ponudila mladima da promisle o darovima koje su primili od Boga – što i koliko su ih spremni založiti za uzvišenije ciljeve. Prvi dio susreta završen je poticajnom misli sv. Augustina: „Za sebe si nas, Gospodine, stvorio i nemirno je srce naše dok se ne smiri u Tebi“.

Uslijedilo je euharistijsko slavlje u kućnoj kapeli koju je predslavio vlč. Josip. Čitanje i pjevanje animirali su mladi zajedno sa sestrama.

Nakon duhovne obnove, uslijedio je posjet župnoj crkvi Duha Svetoga i franjevačkom samostanu i muzeju. O povijest katoličke Crkve na prostoru Bosne i Hercegovine, na poseban način fojničkog kraja, o povijesti cjeline crkve, samostana i muzeja, koji su proglašeni spomenicima kulture u BiH, govorio je fra Mario Katavić, župnik i gvardijan.

Unatoč brojnim nedaćama koje su kroz povijest zadesile ovaj samostan, danas se u njegovom muzeju pažljivo čuvaju eksponati koje su kroz vjekove prikupljali fratri uz pomoć lokalnog stanovništva, kao i izuzetno vrijedni dokumenti, knjige, arhiva, slike i dr. Najpoznatiji dokument koji se čuva u ovom muzeju jeste Ahdnama iz 1463., koja svjedoči o djelovanju bosanskih franjevaca u Fojnici nakon osmanskog osvajanja Bosne sredinom 15. stoljeća. Samostan u Fojnici je istinski čuvar kulturno-povijesnog blaga BiH, a cjelokupno blago koje baštini samostanski muzej  je od neprocjenjive vrijednosti.

Za slijepe i slabovidne osobe također postoji vodič na Brajevom pismu, kako bi i oni na svoj način mogli doživjeti draž muzeja. 

Nakon uzbudljive i bogate šetnje kroz vjekove, sestre su u svom samostanu pripremile okrjepu, osvježenje, što je bila prigoda za još malo razgovora, šale, smijeha… .

Zahvalni dragom Bogu, također s. Marini i gvardijanu za duhovno i kulturno bogatstvo koje su nam ponudili, i onima koji su nam omogućili jedan lijepi popodnevni dan, zaputili smo se natrag u Travnik ispunjeni radošću i obogaćeni novim spoznajama.

Tekst priredile: Antonija Martinović i Marija Ćorić

Broj pregleda: 529

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.