Nadbiskupijski križni put mladih

U župi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Tolisi održan je 4. ožujka 2023. četvrti po redu Nadbiskupijski križni put mladih u organizaciji Nadbiskupijskog centra za mlade „Ivan Pavao II“, a u suradnji s Vijećem za mlade Vrhbosanske nadbiskupije. Geslo ovogodišnjeg Križnog puta bilo je „Hodimo zajedno“, a sudjelovalo je preko dvjesto mladih iz raznih župa Vrhbosanske nadbiskupije u pratnji svojih svećenika, animatora i redovnica. Pobožnost križnog puta i euharistijsko slavlje predvodio je mons. Tomo Vukšić, vrhbosanski nadbiskup metropolita i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u Bosni i Hercegovini u koncelebraciji dvadesetak svećenika. Iz našeg internata „Petar Barbarić“ u Travniku sudjelovale su Mihaela Mađar i Patricija Zlatunić zajedno s odgojiteljicom s. Ljubicom Stjepanović. 

Hodajući od postaje do postaje u prelijepoj toliškoj crkvi tekstove pobožnosti Križnog puta, autora p. Antuna Volenika, čitali su animatori. Pjevanje su animirali framaši Frame Tolisa.

Nadbiskup Tomo u svojoj homiliji govorio je o važnosti i smislu pobožnosti križnoga puta, koja je u našem narodu draga i okuplja brojne vjernike. Također spomenuo je da svatko od nas nosi svoj križ i kako Isus prihvaća patnju, ne zato što ona u sebi ima neku vrijednost, nego zato što prva vrijednost koju On slijedi je volja Božja i vjernost volji Božjoj. 

Mladi su imali mogućnost pristupiti i sakramentu pomirenja. Poslije euharistijskog slavlja te okrjepe, mladi su imali mogućnost razgledati franjevački samostan, vrijedan muzej i bogatu knjižnicu. Nakon toga uslijedilo je druženje te odlazak svojim domovima. 

Mi iz Internata smo iskoristili prigodu i posjetili grad Brčko, prošetali uz Savu, „gledali“ most koji spaja Bosnu i Hercegovinu i Hrvatsku te obišli franjevački samostanu u Dubravama. U samostanu se susreli s braćom franjevcima, fra Nikom Stjepanovićem (brat s. Ljubice) i fra Mislavom Jozićem. Zadnja destinacija nam je bila posjeta Ulicama, rodnom mjestu s. Ljubice. U večernjim satima smo se uputili doma i sretno stigli u naš Travnik, zahvalni Bogu i onima koji su nam omogućili sudjelovanje na ovom lijepom događaju za mlade. 

Patricija Zlatunić, III.b.

Broj pregleda: 631

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.