Potpisan Ugovor o statusu Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ i Elči Ibrahim-pašine medrese u Travniku

Katolički školski centar „Petar Barbarić“ u Travniku i Elči Ibrahim-pašina medresa organizirali su zajednički susret s predstavnicima izvršne i zakonodavne vlasti Kantona Središnja Bosna. Osim predstavnika vlasti, nazočili su mons. dr. Tomo Vukšić, nadbiskup vrhbosanski te izaslanik Reisu-l-uleme gosp. dr. Ahmed Adilović, muftija travnički. Uz gosp. Tahira Lendu, premijera Vlade KSB-a, sudjelovali su i gosp. Bojan Domić, ministar nadležan za odgoj i obrazovanje, ministar zdravlja Anto Matić, te novoimenovani predsjednik Sabora Kantona Središnja Bosna gosp. Dražen Matišić. Vlada KSB, danas je, na redovitoj sjednici dala suglasnost na Ugovor o pravima, obvezama i odgovornosti koji regulira pravni i financijski status KŠC-a i Medrese u Travniku. Potpisom Ugovora uspješno je završena inicijativa kojom se izjednačavaju prava i obveze KŠC-a i Medrese s drugim školama, a jamči im se i poštivanje vlastitosti u odgojno-obrazovnom procesu, organizaciji strukture i radu.
Zahvalivši na doprinosu, hrabrosti i plemenitosti, Nadbiskup je istakao da ovakvi pozitivni primjeri, u negativnom ozračju, potiču ljude na ostanak i jačaju međureligijsku suradnju. Osobito mi je drago, naglasio je nadbiskup Vukšić, da je zajednička inicijativa jednoglasno usvojena od izaslanika u Saboru Kantona Središnja Bosna. Gosp. Adilović zahvalivši prisutnima, kao izaslanik reisu-l-uleme dr. Huseina efendije Kavazovića, naglasio je važnost Ugovora za stabilnost i daljnji razvoj odgojno-obrazovnih institucija.
Iznimna mi je bila čast kao Premijeru dat svoj doprinos i biti sudionikom važnog procesa koje će imati pozitivne učinke za stabilnost i daljnji razvoj Medrese i KŠC-a, rekao je premijer Lendo. Ministar Domić, čije je Ministarstvo provodilo proceduru, naglasio je da je ovim činom vraćeno zakonito i pravedno ono što je Medresi i KŠC-u oduzeto 1945. godine. Ugovorom se jača i olakšava odgojno – obrazovna misija za jedine dvije školske ustanove u Županiji, kojima su vjerske zajednice osnivači. Naglasivši na dalekosežnosti i važnosti Ugovora, koji bitno olakšava rad i daljnji razvoj Centra, ravnatelj don Željko Marić zahvalio je Vladi KSB-a na uspješnoj suradnji i pomoći, a osobito je zahvalio Ravnatelju travničke Medrese, gosp. Dževdetu Šošiću, koji je dao izniman doprinos za završetak inicijative koja daje nove perspektive za rad i daljnji razvoj Medrese i KŠC-a.

Broj pregleda: 829

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.