Nastavak aktivnosti u sklopu Mjeseca ekologije

Katolički školski centar „Petar Barbarić“ Travnik  organizirao je za svoje učenike niz aktivnosti  u sklopu  Mjeseca ekologije. Da Travnik ima pedesetak izvorišta od kojih su neki  nažalost  zatrpani, saznali su učenici 8. i 9. razreda  posjetivši izvor Bašbunar u četvrtak, 27. listopada.  Do izvorišta su išli pješice u pratnji nastavnica: Maje Stipić, Ivane Pjanić, Dragane Mlakić i Ivane Zekić. Učenike i njihove nastavnice su dočekali direktor JKP „ Bašbunar“ Abid Drobo i  Ammar Topčić, šef  RJ Vodovod i kanalizacija.

Detaljno su učenicima objasnili  tehnologiju i  povijest glavnog vodovoda koji se nekada zvao Bunar baša, što u prijevodu znači glava vrela, a danas Bašbunar.  Lokacija izvorišta povijesno je zanimljiva jer datira iz vremena Osmanlija. Kada su saznali da postoji taj bunar i koliki kapacitet ima, prvo što su u gradu projektirali bio je taj vodovod.  Projektirali su ga tako da trasom ide gravitacijski uz put zvan Rimski put.  Taj vodovod snabdijevao je stari dio Travnika, Stari grad i Varoš.  U vrijeme Austro-Ugarske  nadograđen je  i proširiren.  Povadili su cijevi starog cjevovoda koji je rađen od  borovog drveća i postavili nove cijevi iskoristivši staru trasu.  Samim širenjem Travnika širilo se i snabdijevanje zapadnog  dijela Travnika.  Iskoristivost izvora je 120 l/s i danas snabdijeva 30-40 posto užeg dijela grada, dužina je do tisuću do tisuću i petsto metara gravitacijski, a ostalo je sve na pumpanju i prepumpavanju.  Svakodnevno se vrši nadzor. Ispravnost vode  vrši Higijensko ekološka služba, a uzorci se uzimaju na samom izvoru i kod krajnjih korisnika.  Uz ovo izvorište JKP „Bašbunar“ upravljaja i izvorištem Plave vode.   U sušnim periodima, kada je voda u Bašbunaru u opadanju, prepumpava se voda Plave vode  i tako dopunjavaju  nedostatak kako bi svi korisnici imali vodu.   Zanimljivo je bilo poslušati domaćine koji su na sva pitanja strpljivo odgovarali.

Dok su jedni boravili i učili u prirodi, drugi su u školskim prostorijama imali zanimljive radionice.  Učenici 6. i 7. razreda sudjelovali su u radionici “Kako štedjeti energiju”, a većina njih su članovi Biološko-ekološke sekcije. Nastavnica Natalija Milisav Heraković, voditeljica radionice, je nakon prikazanog kratkog animiranog filma „Misli na sutra“ i razgovora o uštedi energije, učenike rasporedila u parove. Svaki par učenika dobio je po jednu karticu sa zamišljenim problemom vezanim za energiju u kojoj su oni: direktor poduzeća, načelnik općine, ministar za energetiku, predsjednik vlade i sl. Svaka skupina analizirala je zadani problem te iz perspektive osobe koja im je određena na kartici, ponudila zanimljiva rješenja. Potaknuti raspravom o uštedi energije, učenici su sastavili svoje preporuke za uštedu energije. Plakat „Preporuke za uštedu energije“ postavljen je na vidnom mjestu u školskom hodniku.

Ekološku radionicu „Izrada solarne ploče, vodenice i vjetrenjače“ realizirala je nastavnica Gorana Matošević. Sudjelovali su učenici šestog i sedmog razreda. Na kreativan način učili su o obnovljivim izvorima energije koji su ekološki prihvatljivi. Nakon toga nastavnica Gorana održala je radionice za učenike razredne nastave pod nazivima „Eko priče za male i velike“ te „Eko Crvenkapica“. 

Iz priloženog se može zaključiti kako su učenici imali još jedan izniman dan posvećen ekološkim temama.

Ivana Zekić

Broj pregleda: 746

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.