Susret roditelja i odgajatelja u Internatu “Petar Barbarić” u Travniku

U prostorijama Katoličkog školskog centra (KŠC) „Petar Barbarić“ u Travniku u petak, 21. listopada 2022. održan je susret roditelja mladića i djevojaka koji borave u internatu KŠC-a.  Naime, u sklopu KŠC-a nalazi se internat (đački dom) za mladiće, a od školske godine 2021./2022. otvoren je i za djevojke, koji pohađaju srednju školu – gimnaziju u KŠC-u  i(li) neku od srednjih škola u okolici.

Poludnevni susret je zamišljen kao prigoda za bliže poznavanje i druženje, kao i informativno-duhovnog karaktera. Uz roditelje i odgajatelje susretu su u pojedinim točkama nazočili prof. Ivana Ćurčić, direktorica gimnazije i internata, vlč. Josip Dedić, ekonom i prefekt sjemeništaraca, vlč. Jakov Kajinić, duhovnik u sjemeništu, sjemeništarci kao i sami korisnici internata.

Susret je započeo zajedničkim objedom u đačkoj blagavaoni, a potom u kafe baru kuće gdje je roditelje pozdravila i zadržala se u kraćem razgovoru direktorica gimnazije i internata prof. Ivana Ćurčić. Potom se nastavilo u sjemenišnoj crkvi „Sv. Alojzija Gonzage“ gdje je vlč. Jakov dao povijesni prikaz Zavoda, crkve te na poseban način upoznao nazočne s likom sluge Božjega Petra Barbarića. Roditelji su također posjetili i zemno počivalište sluge Barbarića, utekli se molitvenom zagovoru te primili Božji blagoslov.

U konferencijskoj dvorani održan je informativni razgovor roditelja i odgajatelja: vlč. Josipa Markovića i s. Ljubice Stjepanović (Školska sestra franjevka). Na početku ovog dijela susreta odgajatelji su još jednom uputili prigodnu riječ dobrodošlice roditeljima i zahvale za odaziv na prvi susret u ovoj školskoj godini. Uslijedilo je kraće izlaganje s. Ljubice na temu „Roditelji prvi odgajatelji i svjedoci ljudsko-kršćanskih vrjednota“. U nastavku odgajatelji su govorili o životu i radu korisnika internata, dobrim primjerima ali i poteškoćama na koje se nailazi u odgojno-obrazovnom procesu mladića i djevojaka koji su im povjereni u internatu. Susret se odvijao u otvorenoj interakciji roditelja i odgajatelja te lijepom i ugodnom ozračju.

Vrhunac susreta bilo je zajedničko euharistijsko slavlje u kojem su sudjelovali roditelji, korisnici internata te sjemeništaraci. Sveto Misno slavlje predslavio je vlč. Marković u asistenciji sjemeništarca Vlade Ćališa. Liturgijsko pjevanje animirao je vlč. Kajinić, a čitanje i psalam čitala je Sara Klarić, korisnica internata. Foto zapise susreta uradila je Matea Klišanin, također korisnica internata.

Susret roditelja s odgajateljima osmišljen je kako bi se roditelji upoznali s mjestom u kojem njihova djeca žive, kako bi se i sami međusobno upoznali, susreli se i upoznali s odgajateljima te tako s Božjom pomoći i zajedničkim snagama, odgajanicima i odgajanicama bili pomoć i podrška u njihovu odrastanju i sazrijevanju u odgovorne i zrele osobe.

Broj pregleda: 932

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.