Posjet učenika i nastavnika JKP “Bašbunar”

Jedna od planiranih aktivnosti u okviru Mjeseca ekologije odvila se danas, 19. listopada 2022. godine. Riječ je o posjetu učenika VI. i VII. razreda Javno komunalnom poduzeću „BAŠBUNAR“ d.o.o. Travnik u pratnji nastavnica Natalije Milisav Heraković, Ivane Dražeta, Melise Pružan i nastavnika Arijana Volića.
Osnovna registrirana djelatnost ovog poduzeća obuhvaća nekoliko segmenata: vodosnabdijevanja Travnika, Turbeta i okolnih naselja, održavanje kanalizacijske mreže u gradskim i prigradskim naseljima, odvoz komunalnog otpada s područja grada, prigradskih naselja te područja Bile, gradska tržnica, održavanje parkova i trgova.
Po dolasku u JKP “Bašbunar” dočekali su nas Abid Drobo, direktor poduzeća i Amir Hujdur, šef RJ “Čistoća”, proveli kroz poduzeće ta nam odgovorili na nekoliko pitanja koja su postavile učenice Antea Topalović, Tea Kelava, Ema Rojnica, Azra Isak, Lara Manđuka:

 1. Gdje se skladišti otpad?
  Otpad se ne skladišti u općini Travnik, već se svakodnevno odvozi na regionalnu deponiju Mošćanica.
 2. Plaća li se skladištenje otpada?
  Odvoz i odlaganje otpada je dosta skupo. Košta oko pola milijuna KM godišnje. Po dolasku, vaga se pun kamion s otpadom, ponovo se vaga nakon istovara i pranja te se može izračunati da se godišnje deponuje oko 8.000 tona otpada.
 3. Planira li se u budućnosti napraviti deponija na području općine Travnik?
  Europska unija ne prihvaća tu mogućnost, po njihovom planu predviđena je uspostava i korištenje nekoliko regionalnih deponija. Općine će koristiti najbližu, za Travnik, to je Mošćanica.
 4. Na koji način se prikuplja i zbrinjava krupni otpad?
  U krupni otpad spada namještaj, građevinski otpad, kućanski aparati. Svakodnevno kamion obilazi Travnik i prikuplja krupni otpad pomoću posebnog kamiona s dizalicom. Sve se vozi na deponiju.
 5. Otkupljujete li materijale koji se mogu reciklirati i gdje su otkupna mjesta?
  Postoji deset zelenih otoka raspoređenih po gradu u koje stanovnici odlažu otpad koji se može reciklirati. Na nekim lokacijama su postavljene metalne kante u obliku boce u koje se odlažu plastične boce. Ne vrši se otkup materijala za reciklažu.
 6. Koje su poteškoće u vašem poslu?
  Najveće poteškoće su: manjak prostora, stari kamioni za prikupljanje i odvoz otpada te neredovito izmirivanje obveza prema JKP „Bašbunar“.
  Direktor Abid Drobo nam je još rekao kako se u doglednoj budućnosti planira preseljenje poduzeća na Slimena. Tamo bi imali znatno više prostora što bi omogućilo intenzivniji proces reciklaže. Saznali smo da postoji posebno mjesto za odlaganje neonskih sijalica kako bi se smanjilo zagađenje živom koja je njihov dio.
  Posjet je bio izuzetno edukativan, zanimljiv i zabavan. Svojim domaćinima smo se zahvalili i uručili im prigodan poklon kako bi se sjećali našeg posjeta.

Učenici i članovi Biološko-ekološke sekcije i nastavnica Natalija Milisav Heraković

Broj pregleda: 530

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.