STUDIJSKO PUTOVANJE UČENIKA ČETVRTIH RAZREDA GIMNAZIJE KATOLIČKOG ŠKOLSKOG CENTRA ,,PETAR BARBARIĆ” TRAVNIK

Studijsko putovanje maturanata Gimnazije realizirano je u periodu od 20. – 23. rujna 2022. godine.

Dana 20. rujna u ranim jutarnjim satima 42 učenika naše Gimnazije, u pratnji svojih razrednica, krenuli su prema Trebinju, najjužnijem gradu u Bosni i Hercegovini.

Trebinje se nalazi na tromeđi BiH, Crne Gore i Hrvatske u dolini rijeke Trebišnjice. Uvjerili smo se da je područje grada veoma bogato prirodnim potencijalima (umjerena klima, voda, sunce, vjetar i ljekovito bilje). U samom srcu grada nalazi se katolička crkva Male Gospe, prošetali smo starim dijelom grada, a sa zanimanjem smo poslušali i priču o trebinjskom Romeu i Juliji.

Nakon kratkog odmora putovanje smo nastavili prema Budvi. U popodnevnim satima stigli smo u Budvu te smo nakon večere imali priliku prošetati glavnom budvanskom šetnicom.

Drugi dan našeg studijskog putovanja uslijedilo je razgledavanje stare gradske jezgre. Saznali smo da je Budva srednjovjekovni grad bogate povijesti, posjetili smo crkvu svetog Ivana Krstitelja koja je izgrađena u  8. st. te nekoliko pravoslavnih crkvi. Najviše nas se dojmila budvanska Citadela u kojoj se nekad nalazila crkva svete Marije iz 12. st., a Citadela datira iz 15. st. Unutar nje nalazi se impresivna knjižnica te jedan od glavnih simbola Budve reljef sa dvije ribice. Prema legendi on prikazuje dvoje zaljubljenih kojima su roditelji branili ljubav, a u znak protesta oni su zajedno skočili u more.

Popodne smo iskoristili za kupanje, sunčanje i sportske aktivnosti.

Treći dan smo posjetili gradić Kotor i upoznali se sa zanimljivom kulturnom i  povijesnom pozadinom ovog utvrđenog grada u Crnoj Gori. Oduševio nas je spoj srednjovjekovnih crkvi, venecijanskih palača i uskih kamenih ulica. U Kotoru smo posjetili crkvu svetog Tripuna, a sa zanimanjem smo poslušali priču o blaženoj Ozani te posjetili crkvu svete Marije u kojoj se čuva njezino tijelo. Uz sv. Tripuna, blažena Ozana postala je zaštitnicom Kotora jer je u najgorim trenucima potresa i kuge spašavala svoj grad.

Puni dojmova uputili smo se prema malom primorskom naselju Perastu. Mjesto je poznato kao najveći spomenik Bokokotorskog zaljeva, a nazivaju ga i crnogorskom Nicom.

U Perastu smo posjetili crkvu svetog Nikole, a podsjetili smo se i na hrvatske velikaše Petra i Nikolu Zrinskog čije se djelovanje veže uz ovaj kraj. Uživali smo u pogledu na otočić Gospe od Škrpjela na kojemu se nalazi crkva istoimenog naziva.

Kratki odmor napravili smo u marini Porto Montenegro koja pripada općini Tivat.

Uslijedilo je zajedničko fotografiranje, obilazak marine koja broji više od 300 vezova i poznata je kao najluksuznija marina na Jadranu.

Četvrti dan u jutarnjim satima napuštamo hotel u Budvi i krećemo prema Dubrovniku.

Jedva smo čekali ugledati dubrovačke zidine i stoljetna zdanja, upijali smo pogledima mediteranski duh okružen kamenom, „škurama“, kamenim vratima i pločnicima. U Dubrovniku nas je dočekalo sunčano vrijeme i mnoštvo turista. Naš vodič nas je upoznao s bogatom poviješću grada, zajedno smo prošetali Stradunom, fotografirali se ispred crkve sv. Vlaha, zaštitnika grada Dubrovnika. Posjetili smo i Franjevački samostan koji potječe iz 14.st. i poslušali priču o vitezu Orlandu.

Dubrovnik napuštamo pomalo tužni jer nismo duže mogli uživati u gradu koji je od 1979. god. na popisu svjetske baštine UNESCO-a.

Putovanje nastavljamo prema Bosni i Hercegovini jer smo u 16.00 sati morali stići u općinu Ravno da bismo se uvjerili zašto je špilja Vjetrenica proglašena turističkim biserom BiH.

Špilja se nalazi u području južnog dinarskog krša uz granice Popovog polja. Od 1965. godine u kategoriji je posebnog geološkog rezervata prirode, a 2004. god. nominirana je za preliminarni popis svjetske baštine UNESCO spomenika. U špilji postoji nekoliko jezera i vodenih tokova te iznimno bogata biološka raznolikost vrsta koje su prilagođene životu u potpunoj tami. Najzanimljivije nam je bilo vidjeti Proteus angiunus, ili kao se naziva „Čovječja ribica“, izuzetna životinja koja može preživjeti nekoliko godina bez hrane.

Prepuni dojmova i već pomalo umorni, ali i zadovoljni što smo se upoznali s materijalnim i duhovnim bogatstvom gradova koje smo posjetili, uputili smo se prema Travniku.

Voditeljice studijskog putovanja: prof. Tanja Lešić, prof. Blaženka Matišić i prof. Ivona Rajković

Broj pregleda: 1253

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.