Izvanučionička nastava

U sklopu izvanučioničke nastave iz kemije učenici IV. razreda Marija Rajić, Nikolina Maljić, Ana Petrušić i Darko Tusun uz pratnju mr. sc. Daliborke Čelan, prof. biologije i kemije, dana 25 .3. 2022. godine posjetili su Prirodno-matematički fakultet i Katolički školski centar „Sveti Josip“ u Sarajevu. Na PMF-u su nas ugostile doc. dr. Ines Nuić i asistentica mr. Merima Mrdić. Na ulazu smo odmah uočili veliki iscrtani Periodni sustav elemenata. Najprije smo obišli Katedru organske kemije gdje nas je sa svojim studentima dočekala prof. dr. Lejla Klepo. Studenti su demonstrirali pokus organske sinteze. Između ostalog pratili smo proces izdvajanja DNA iz banane i imali priliku vidjeti različite uzorke organskih tvari kroz polarimetar. Nakon toga s asistenticom Merimom Mrdić sudjelovali smo u pokusu koji je vezan za projekt ESTA, ispitivajući količinu energije koja se oslobađa prilikom gorenja različitih jestivih namirnica (čips, badem i kikiriki) zajedno s učenicima iz škole „Maarif Schools of Sarajevo“. Na Katedri za analitičku kemiju vidjeli smo brojne kemikalije. Sljedeća je bila Katedra fizikalne kemije gdje su nas ljubazno dočekale prof. dr. Safija Herenda i doc. dr. Jelena Ostojić. Prof. dr. Sanjin Gutić pohvalio se uspjesima svoje katedre i pobliže nam objasnio funkciju svakog instrumenta u njoj na zabavan i humorističan način. Iznimno smo zahvalni šefici odsjeka prof. dr. Nevzeti Ljubijankić što je izdvojila vrijeme za nas da nas pozdravi i pozove na buduću suradnju.

Pri posjeti KŠC „Sv. Josip“ Sarajevo na Mejtašu nazočili smo izbornoj nastavi fizike i upoznali se s radom ove škole. Obišli smo školu uz pratnju pedagoginje Emanuele Buzuk. U područnoj školi Stup su nas dočekale direktorica Ivana Mostarac Hrenovica i pedagoginja Ivana Stupar te predstavile školu.

Zahvalni smo upravi PMF-a i KŠC-a na ljubaznom gostoprimstvu.

Broj pregleda: 9933

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.