Svjetski dan voda

Teče i teče, teče jedan slap,

što u njemu znači moja mala kap?

D. Cesarić

Svake godine, 22. ožujka, obilježavamo Svjetski dan voda, najvažnijeg resursa na našoj plavoj planeti Zemlji. Cilj obilježavanja ovog datuma je podizanje svijesti o značaju pitke vode, o štednji i racionalnom korištenju vode, te o problemu današnjice gdje veliki broj ljudi u svijetu nema pristup pitkoj vodi. Za čovjeka je najvažnija slatka voda, koje najviše ima u obliku ledenih pokrova u hladnim krajevima. Čovjeku je najdostupnija slatka voda iz rijeka i jezera, ali te vode ujedno ima i najmanje.

Kao pravi mali, savjesni ekolozi, učenici Produženog boravka, u cilju razvijanja ekološke svijesti, važnosti vode u životu, zaštite prirodnih bogatstava, sudjelovali su u raznim radionicama koje su za njih pripremile odgajateljice. U utorak (22. 3.) smo odlučili iskoristiti lijep i sunčan dan, te smo posjetili jednu od najpoznatijih lokacija grada Travnika – Plavu vodu. Naučili smo što nam znači voda, kako je trebamo štedjeti, kako je Travnik dobio ime i po čemu je poznat. Razgovarali smo o tome koliko vode koristimo svaki dan, te kako bi izgledao jedan naš dan bez vode. Sljedećeg dana radili smo razne eksperimente s vodom, te plakat s ciljem boljeg upoznavanja naše domovine i njezinih prirodnih bogatstava, s naglaskom na rijeke i jezera. Četvrtak je bio rezerviran za poučnu lutkarsku predstavu o kapljici vode i dječaku, koji su pokušali spasiti vodu i očuvati okoliš.

Čista i pitka voda za svakoga čovjeka!

Broj pregleda: 7864

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.