Učenici KŠC-a “Petar Barbarić” Travnik na studijskom putovanju u sklopu projekta “Koračajmo zajedno”

Dvadeset učenika Katoličkog školskog centra “Petar Barbarić” su tijekom proteklog vikenda boravili u Banja Luci gdje su u pratnji profesorice Tanje Lešić sudjelovali na studijskom putovanju u sklopu međureligijskog projekta “Koračajmo zajedno”. KŠC “Petar Barbarić” dugogodišnji je partner Nadbiskupijskom centru za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” na ovom projektu koji okuplja mlade širom Bosne i Hercegovine kroz interaktivne radionice i studijska putovanja u zemlji, ali i regiji.

Sudionici studijskog putovanja stigli su u petak 25. ožujka u večernjim satima u Banja Luku, a već je u subotu ujutru uslijedio obilazak grada i najznačajnijih objekata. Prvi posjet bio je trapističkom samostanu Marija Zvijezda gdje su sve mlade dočekali dva preostala trapista, poglavar samostana p. Zvonko Topić i upravitelj župe p. Tomislav Topić. P. Zvonko Topić mladima je govorio o osnivanju ovog samostana i bogatoj povijesti ove zajednice.

Posjet vjerskim objektima dalje je nastavljen u Ferhat – pašinu džamiju, poznatu pod imenom Ferhadija. Sve sudionike je u ime glavnog imama pozdravio i poželio dobrodošlicu imam Mersudin Hodžić.

Šetnjom kroz Gospodsku ulicu, mladi su stigli do hrama Hrista Spasitelja, koji se nalazi u samom centru grada. Učenike je uz dobrodošlicu dočekao pravoslavni svećenik jerej Lazar Balaban koji je mladima govorio o ovom hramu, njegovoj izgradnji i značaju za pravoslavne vjernike u Banja Luci.

U poslijepodnevnim satima sudionici studijskog putovanja su posjetili konjički klub Čokorska polja i Udruženje Pomozimo djeci iz Banja Luke. Ovom prigodom i u suradnji s Udruženjem, mladi su imali priliku jahati konje i družiti se s članovima ovog udruženja.

Posljedni dan putovanja, sudionici su posjetili samostan Presvetog Trojstva u banjalučkom naselju Petrićevac, koji pripada franjevcima. Nakon nedjeljne mise mladima se obratio fra Domagoj Šimić, poželivši dobrodošlicu i upoznao ih s osnovnim karakteristikama ovog objekta, kao i o posjetu pape Ivana Pavla II., kada je ovaj samostan i završen.

Naše učenike uskoro očekuju nova druženja na radionicama u KŠC-u “Petar Barbarić”, ali i nova putovanja u sklopu ovog projekta.

Alen Gudalo

Broj pregleda: 2668

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.