OBILJEŽEN SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U KŠC-u „PETAR BARBARIĆ“ U TRAVNIKU

Naši najmlađi korisnici produženog boravka danas su u auli Centra zajedno sa psihologom Antoniom Bilićem na kreativan način obilježili Svjetski dan kazališta koji će biti 27. ožujka.

Kazalište je kulturno-umjetnička ustanova, namijenjena održavanju predstava. Možemo slobodno reći kako kazalište postoji od kada postoji i čovjek. Prvo kazalište je nastalo u antičkoj Grčkoj, a rituali iz kojih se razvila kazališna izvedba, održavali su se u čast boga Dioniza. Kazališna predstava je izvedena drama, tj. dramski tekst. Osnove vrste drame kao književnog roda su tragedija i komedija, također nastale u antička vremena, te drama u užem smislu. U samom radu kazališta sudjeluje veliki broj djelatnika, koji se dijele na umjetničko, tehničko i administrativno kazališno osoblje. Umjetničko osoblje su glumci, redatelji, dramaturzi, kostimografi, i td. U tehničko osoblje se ubrajaju rekviziteri, šaptači, a u administrativno, intendanti, blagajnici…

Kroz današnje druženje naučili smo dosta stvari koje nismo znali o kazalištu i ljudima koji žive u njemu, te smo vidjeli kako je to svijet prepun igre, smijeha, druženja i mašte.

Antonio Bilić, psiholog

Broj pregleda: 3076

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.