DRAGI NAŠ PETRE, MOLI ZA NAS!

Pobožnosti koje je časni sluga Božji Petar Barbarić posebno njegovao su pobožnost Blaženoj Djevici Mariji te pobožnost Presvetom Srcu Isusovu.

Blaženu je Djevicu Mariju Petar rado nazivao „premilom Majkom“ i kako navodi A. Puntigam: „Najradije je pokazivao svoju pobožnost prema Majci Božjoj svetom krunicom. Dan i noć nosio je uza se krunicu; on bi ju molio ne samo u crkvi i u kapelici nego svagdje, gdje mu se pružila prigoda… Tko je motrio Barbarića, gdje ide hodnikom, udario bi mu u oči njegov visoki stas, njegovo uspravno gotovo veličanstveno držanje; ali nije svaki opazio, kako se njegove usnice tiho miču, pa ni svi njegovi suučenici nisu znali, da je njegova desnica, krijući se na prsima, pod kaputom držala krunicu.“

Pobožnost Presvetomu Srcu Isusovu Petar je upoznao baš ovdje u Travniku, gdje su mu ljubav prema istoj prenijeli oci isusovci. Ljubav prema Srcu Isusovu rado je širio kako u sjemeništu, tako i u svome rodnome kraju.

Petrove su pobožnosti bile tema druge u nizu održane radionice o časnome sluzi Božjemu Petru Barbariću s djecom korisnicima produženog boravka u OŠ našeg Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ u Travniku.

Radionica je započela veselo uz pjesmu. Kroz kratku prezentaciju o njegovu životu nakon dolaska u sjemenište, djeci smo približile Petrove najmilije pobožnosti. Djeca su nakon toga izrađivala okvir za sliku Petra Barbarića, Srca Isusova i Marijina.

Na kraju radionice je svako dijete dobilo krunicu te smo posjetili Petrov grob i kriptu koja se nalazi u sklopu našega centra.

Djeca su rekla:

„Meni se najviše svidjelo kada smo dobili krunice. Bilo mi je lijepo na radionici. Jako mi se svidjelo kada smo pravili okvir za slike. Naučila sam puno o Petru i o tome da je uvijek imao krunicu sa sobom i da je puno volio Josipa i Mariju.“ – Mia, 7 god.

„Meni se najviše svidjelo kad su mi sestre rekle da je mnogo ljudi htjelo vidjeti Petra Barbarića, pa su zbog toga sakrili njegov lijes u zid.“ – Matej, 9 god.

„Bilo mi je jako fino na radionici. Posebno kada smo pravili okvire za sliku. Svidjelo mi se kada smo otišli u crkvu i na Petrov grob. Saznala sam da je Petar mnogo volio Josipa i Mariju.“ – Doris, 7 god.

„Meni se svidjelo kada smo išli u crkvu i kad smo posjetili grob u kripti. Svidjelo mi se kada smo gledali prezentaciju o životu Petra Barbarića, kada smo pravili okvir za slike. Posebno mi se svidjelo što smo dobili krunice.“ – Sven, 6 god.

„Sve mi se svidjelo na današnjoj radionici, ali mi se baš puno svidjelo kada smo dobili krunice i pravili, bojali okvire za sliku.“ – Laura, 6 god.

„Najviše mi se sviđa krunica što smo dobili na današnjoj radionici. Bilo mi je lijepo u crkvi i kripti gdje smo posjetili grob Petra Barbarića. Znam gdje je živio, kakav je učenik bio…“ – Emil, 6 god.

„Najviše mi se svidjelo kada smo dobili krunice.“ – Lea, 6 god.

„Najviše mi se svidjelo kada smo posjetili grob Petra Barbarića i kada smo pravili okvire. Posebno mi je drago što smo dobili krunice.” – Ana, 6 god.

„Danas mi se najviše svidjela radionica. U radionici mi se svidjelo što smo pravili okvir za sliku Isusa, Marije i Petra Barbarića. Najbolji dio je što smo išli u kriptu, bilo je tako zanimljivo. Volim svoju školu. Puno mi se svidjela radionica. Mislim da su se uči jako potrudile i hvala im za to.“ – Nadja, 9 god.

„U današnjoj radionici mi se svidjelo kada smo išli u kriptu, gledali od Petra Barbarića grob i išli u crkvu, i naučili novu pjesmicu o Petru, dobili krunice. Sve mi se jednako svidjelo!“ – Eva, 9 god.

„Svidjelo mi se što smo išli u kriptu i pravili okvir i vidjeli smo grob Petra Barbarića.“ – Emanuel, 8 god.

„Meni se svidjelo kada smo išli u kriptu, bili u crkvi, gledali slike, pisali imena i gledali grob Petra Barbarića.“ – Niko, 7 god.

„Svidjela mi se molitva, podrum (kripta) i crkva. Jako mi se svidjela radionica i što sam dobio krunicu.“ – Drago, 10 god.

Dragi naš Petre, hvala ti, hvala,

kliču ti djeca, velika i mala!

s. Marija Jozefina Mazal, Sestre OMNIA DEO

Broj pregleda: 5796

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.