Predavanje i izložba u čitaonici KŠC-a „Petar Barbarić“ Travnik

Voditeljica sekcije “Re-kreacija” Marija Marić i prof. Ivan Volić održali su predavanje o tradicijskom vezu naših naroda, kao specifičnoj ženskoj djelatnosti naših predaka.

Tradicijski vez: poezija i komunikacija izvan jezika, kako su nazvali svoje izlaganje govori o načinima kako tradicijski ručni radovi komuniciraju poruke bez govornog jezika ili standardnog pisma, koristeći se grafičkim metaforama i bojama.

Marija je govorila o simbolima šara i boja na vezenim krpama, ćilimima, ponjavama, kao svojevrsnom jeziku, čineći te radove ujedno i osobnim dnevnicima često nepismenih i marginaliziranih stvarateljica. Članice sekcije izložile su svoje uratke na đerđefu, a radi se o vezovima na tilu. Ivan Volić, kao profesor hrvatskog jezika i književnosti, naglasak je stavio na motiv žene koja veze u usmenoj književnosti, sevdalinkama i narodnim izrekama.

Uz ovo predavanje održana je i mala izložba likovnih radova naših profesorica Blaženke Matišić i Tanje Lešić. Obje su polaznice škole slikanja Nek art u Travniku, gdje su i otkrile svoj slikarski talent.

Broj pregleda: 4655

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.