DRAGI NAŠ PETRE, MOLI ZA NAS!

Brojne su vrline krasile našega časnoga slugu Božjega Petra Barbarića, što možemo pročitati u svim njegovim životopisima. U njima se, između ostalog, navodi da je bio poslušan, marljiv, mironosac, da je volio čitati i da je često i pobožno molio.

„Cijelim je svojim ponašanjem“, kažu njegovi ukućani i susjedi, „pokazivao Petar već u djetinjstvu, što će se iz njega poslije razviti. Blage ćudi, krotak kao janje, nikad ne bi komu što nažao učinio.“

„Već kao malo dijete molio bi često i pobožno. Kad bi mu mati štogod naložila, svaki je put tako slušao, te se činilo, da teško čeka majčine naloge.“

„Odmah bi uzeo knjigu u ruku“ – očeve su riječi – „čim je bio slobodan od drugoga posla. Ja ga pošaljem, da jarad i drugu stoku pregleda, i on bi to odmah učinio; ali ne bi izišao bez knjige. Sve, što bi mu se zapovjedilo, može se reći, ispunio bi na dlaku.“ (Puntigam, A., „Petar Barbarić, hrvatski uzor-mladić“, Glas Koncila, Zagreb, 2006.)

S ciljem upoznavanja Petra te njegovih vrlina, održana je prva u nizu radionica o časnome sluzi Božjemu Petru Barbariću s djecom korisnicima produženog boravka u OŠ našeg Katoličkog školskog centra „Petar Barbarić“ u Travniku.

S Petrovim životom te vrlinama djeca su se upoznala kroz pjesmu, kratku prezentaciju bogatu ilustracijama o njegovu životu do dolaska u sjemenište, te konačno izradom makete rodnog mjesta Petra Barbarića, njegove rodne kuće u Šiljevištima.

Na kraju radionice posjetili smo Petrov grob u crkvi sv. Alojzija Gonzage koja se nalazi u sklopu u sklopu našega centra te su djeci podijeljene slikovnice o životu Petra Barbarića.

Djeca su aktivno sudjelovala u radionici, s velikim interesom i oduševljenjem što možemo iščitati iz njihovih izjava.

„Svidjelo mi se kada smo išli do groba. Petar je bio jako poslušan. Čuvao je ovce i nosio je stalno krunicu i knjigu. I kada je bio snijeg i on i sestra su išli u školu. Kada mu mama i tata kažu da nešto uradi, on uradi. Vjerujem da je dobivao petice. I svidjelo mi se kada smo pravili kuću i kada smo pravili ovčice.“ – Mia, 7 god.

„Meni se najviše svidjelo kad sam vidio gdje je Petar Barbarić živio i druge mnoge stvari o našem Petru.“ – Matej, 9 god.

„Meni se najviše svidjelo kada smo išli u crkvu i vidjeli grob Petra Barbarića i kada smo palili one svijeće i kada smo pravili male ovčice. Petar je bio poslušan. Sve što bi mu mama i tata rekli da uradi, on bi uradio.“ – Doris, 7 god.

„Svidjelo mi se što sam bojao kočije i još neke stvari, svidjela mi se ova radionica i to je to i nemam više ništa. Danas mi je bio najbolji dan.“ – Nikola, 8 god.

„Petar je bio dobar i puno je učio. Nosio je krunicu i stalno je čitao. Tada nisu bila auta pa su se morali voziti u kočiji i puno hodati. Zanima me kako su bili čudni ormarići. Svidjelo mi se kada smo napravili kuću Petra Barbarića. Bilo mi je baš lijepo.“ – Sven, 6 god.

„Meni se svidjelo baš sve. A najviše mi se svidjelo kada smo pravili ovce, išli u crkvu i pravili maketu.“ – Laura, 6 god.

„Meni je bilo lijepo. Najljepše mi je bilo kada sam pravio one zagrade (ograde) za ovce. Petar je čuvao ovce.“ – Emil, 6 god.

„Petar se rodio u Šiljevištu i bio je dobar. Meni se svidjelo kada smo dobili one knjige i kada smo imali radionicu i pravili male ovčice.“ – Lea, 6 god.

„Najljepše mi je bilo kada smo bili u crkvi i vidjeli grob Petra Barbarića i pravili ovce.” – Ana, 6 god.

„Meni se danas svidjelo kada smo gledali prezentaciju. Podijelili smo se u grupe, moja je grupa pravila drveće. Kasnije nam je uči podijelila knjige o Petru Barbariću. Ovo je najbolji dan!“ – Nadja, 9 god.

„Meni je bilo super kada smo pravili kućicu, jako sam zadovoljan.“ – Fuad Filip, 11 god.

„Meni se najviše svidjelo kada smo dobili slikovnice, i kada smo pravili kuću od Petra Barbarića. I isto tako kada smo u crkvi gledali grob i palili svijeće.“ – Eva, 9 god.

„Najljepše mi je o Petru Barbariću da moja mrvica ovčica je dobra i da smo pravili njegovu kuću i išli u crkvu i vidjeli grob i palili svijeće i dobili knjigu.“ – Emanuel, 7 god.

„Meni se svidjelo kad smo pravili kuću, ovce, ogradu i bojali kočiju i išli u crkvu.“ – Niko, 7 god.

„Svidjelo mi se kad smo učili kako je on bio poslušan.“ – Irma, 6 god.

Dragi naš Petre, hvala ti, hvala,

kliču ti djeca, velika i mala!

s. Marija Jozefina Mazal

Broj pregleda: 4673

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.