Predavanje o zaštiti od melanoma  

Danas smo u Auli našeg Centra dočekali članove Udruženja oboljelih od melanoma Federacije Bosne i Hercegovine. Cilj ovog posjeta je osvijestiti učenike o pojavi melanoma, poznatijeg kao karcinom kože.  

Od te opake bolesti sve više obolijevaju i mlađi ljudi, a samopregledom i liječničkim pregledom ta se bolest da liječiti i izliječiti. 

O rizicima obolijevanja govorila je stručnjakinja iz oblasti dermatološke onkologije, prof. dr. sc. Irdina Drljević. Ona je navela da su izloženost jakom suncu, nekorištenje zaštite, korištenje solarija i lampi za nokte neki od faktora koji povećavaju mogućnost dobivanja melanoma. Osim toga, tu su i genetski faktori i veliki broj mladeža i /ili veliki mladeži. Rizične regije na tijelu su: glava, trup, noktne ploče, genitalije… 

Doktorica onkolog, Samra Leko, govorila je o napretku terapije u liječenju kasnih stadija karcinoma, zahvaljujući imunoterapiji i ciljanoj terapiji, koja daje nadu i spašava živote i teže oboljelih pacijenata.  

Imali smo priliku čuti i svjedočanstva dva pacijenta; gospođe Aide Sefer i gospodina Šahina Kerle, koji se uspješno liječe ciljanom terapijom već nekoliko godina. Njima želimo potpuni oporavak, a doktoricama zahvaljujemo na korisnim informacijama i želji da kroz ovakve projekte potaknu svijest mladih na važnost pregleda u prevenciji teških oboljenja kao što je melanom.  

Broj pregleda: 767

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.