Posjet učenika Maloj galeriji „Ex Ponto“ u Travniku

U sklopu manifestacije „Travnička Božićna čarolija 2022.“ u Maloj galeriji „Ex Ponto“, Rodna kuća Ive Andrića, dana 21.12. 2022. godine učenici naše Osnovne škole i Gimnazije, zajedno s prof. likovne umjetnosti Kristinom Vidak i tajnicom Gimnazije Anitom Augustinović, nazočili su predavanju prof. Ive Jelušića na temu „Novi život starog hrasta“. Predstavljeno je jedno prirodno i kulturno bogatstvo, a to je stari hrast lužnjak– abonos, koji je nekada davno, prije više tisuća godina, potonuo u korita rijeka Bosne, Vrbasa, Save i ostao fosiliziran. Nalazišta su abonosa u svijetu vrlo rijetka, a jedan od najznačajnijih lokaliteta je Pivnica kod Odžaka, gdje su pronađeni primjeri keramike, eneolitičke kulture, koja je rađena i ukrašavana na ovom prostoru prije 5000 godina. Prof. Ivo Jelušić sve je to uspješno objedinio napravivši od abanosa prvu repliku keramičke posude iz kostolačkog perioda, koja je sačuvala originalni oblik i ukrašena je stvarnim ornamentima. Ove, ručno rađene posude stvorene su tako da ih stavimo ispred sebe i ponosno rukom dodirnemo prošlost.

Nakon predavanja učenici su imali prigodu pogledati i izložbu grafika mlade umjetnice Marine Božić iz Travnika, na temu „Japanski ciklus“ u kojem grafički otisci odišu tradicionalnim duhom japanske grafike, posebno drvoreza, čija se tehnologija obrade sa velikom pažnjom njeguje i štiti od suvremenih elektronskih utjecaja.

Ovo su uistinu vrijedna predstavljanja različitih tema i tehnika koja nam svojim primjerima pokazuju vrijednosti očuvanja povijesno-kulturne tradicije.

Kristina Vidak

Broj pregleda: 448

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.