Izvanučionična nastava  u Istri

Učenici devetog razreda su od 20. do 23. rujna posjetili Republiku Hrvatsku u okviru izvanučionične nastave. Ukupno 34 učenika,  u pratnji svojih razrednika Dragane Mlakić i Arijana Volića,  imali su priliku uživati u ljepotama Istre i Kvarnera.

Nakon polaska u ranim jutarnjim satima prva stanica bio je prekrasni grad Senj iznad kojeg se uzdiže tvrđava Nehaj. Prema riječima učenika, pogled s tvrđave na more i grad Senj je neprocjenjiv te su na tome mjestu i nastale prve fotografije s putovanja. Nakon dolaska u Omišalj, grad na otoku Krku, smjestili smo se u hotel.  Opuštajuća šetnja obalom  zaokružila je prvi dan putovanja.

Drugi dan započeli su vrlo rano kako bi posjetili sve što su planirali.   Arena u kojoj su se borili gladijatori, uz vrlo zanimljive priče stručnog vodiča, ostavila je na njih snažan dojam. Osim Arene posjetili su još nekoliko povijesnih lokacija u gradu među kojima se posebno izdvaja hram cara Augusta.

Nacionalni park Brijuni bili su sljedeće odredište. Kratka vožnja trajektom do otoka i obilazak parka turističkim vlakom posebno su  obradovali učenike. Bogata povijest Brijuna upotpunjena sa ZOO vrtom i još ljepšom prirodom će zasigurno svakome učeniku ostati u sjećanju. Naime, Brijune je posebno popularizirao boravak Josipa Broza Tita jer su mnogi svjetski državnici bili njegovi gosti na otoku, o čemu svjedoči muzej kojeg su imali priliku posjetiti.  Od  ostavštine bivšeg jugoslavenskog vođe učenike je najviše oduševio njegov, ovaj put ne baš razgovorljiv, kakadu Koki. Sadržajno bogat dan su završili zabavom u prostorijama hotela.

Treći dan putovanja su iskoristili za posjet Rijeci i šetnju riječkim Korzom. Obilazak grada je bio nešto kraći jer su se vratili u hotel kako bi se spremili za poslijepodnevno kupanje i druženje na plaži. U večernjim satima su posjetili grad Krk u čijem se središtu nalazi tvrđava Frankopana, srednjovjekovne velikaške obitelji. 

Posljednji dan izvanučionične nastave obišli su najpoznatije znamenitosti glavnog grada Hrvatske i  Zoološki vrt grada Zagreba.

Pomalo umorni, ali prepuni dojmova i lijepih uspomena s putovanja, vratili su se u Travnik u kasnim večernjim satima.

Broj pregleda: 1110

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.