Naši učenici uspješno predstavili KŠC “Petar Barbarić” na međunarodnom Erasmus Plus susretu mladih u Austriji

Plodonosna suradnja KŠC “Petar Barbarić”, Nadbiskupijskog centra za pastoral mladih “Ivan Pavao II” i partnerske organizacije Iniciativ Angola iz Klagenfurta uspješno je nastavljena i ove godine tijekom susreta učenika na programu ECO:LOGIC u sklopu Erasmus Plus razmjene mladih koji je ove godine okupio predstavnike iz devet zemalja.

Uz vodstvo voditelja projekata Centra Alena Gudala i profesorice Blaženke Matišić, učenici su predstavili našu školu i zemlju. Ekološki projekt, koji je mlade okupio od 29. lipnja do 8. srpnja, imao je za temeljni cilj promociju međunarodne solidarnosti i podizanje svijesti među mladima u potrebi zaštite prirode kao i edukaciju mladih o klimatskim promjenama i utjecaju čovjeka na prirodu.

Tijekom trajanja projekta učenici su upoznali šire područje južne Austrije kroz istraživanje prirode, posjet Klagenfurtu, sudjelovanju na eko radionicama, ali i predstavljanju ekoloških izazova Bosne i Hercegovine.

Učenici su sudjelovali na mini Olimpijadi tijekom trajanja programa radeći u međunarodnim grupama te su predstavili našu zemlju na Danu kulture koji je također organiziran tijekom desetodnevnog programa. Osim mladih iz Bosne i Hercegovine, program je okupio predstavnike Portugala, Španjolske, Austrije, Mađarske, Slovenije, Hrvatske, Srbije i Grčke.

Kreativne eko radionice su uključile izradu vlastitih kućanskih namirnica i potrepština vodeći računa o zaštiti okoliša i minimalnom korištenju prirodnih resursa.

Iskustva naših učenika prenosimo u nastavku:

Rebeka Đido: Moji dojmovi o ovom kampu su odlični, vjerojatno najbolje iskustvo u mome životu. Kamp, priroda, jezero, Klagenfurt, različite kulture i ljudi kombinirani s lijepim vremenom su bili savršena kombinacija. Dobila sam priliku naučiti dosta toga, posjetiti nova mjesta i upoznati drage ljude koje ću zauvijek pamtiti i mislim da sam najbolje izvukla s ovog susreta.

Izlazak iz zone komfora jedna je od stvari zbog koje je ovo iskustvo toliko vrijedno. Načili smo se prilagoditi različitim situacijama i prihvatiti različite kulture, ljude i mišljenja. Velika prednost je i unaprijeđenje engleskog jezika i javnog nastupa. Deset dana je na početku susreta zvučalo mnogo, ali prošlo je veoma brzo tako da smo posljednji dan svi bili tužni i željeli smo ostati duže. Ove trenutke ću zauvijek nositi u srcu.

Preporučujem svima da se prijave na Erasmus razmjene jer je to iskustvo koje nikada neće zaboraviti.

Nives Sivro: Predivnih deset dana susreta su iza nas s pregršt radionica, putovanja i druženja. Imala sam priliku upoznati ove kulture, izgraditi nova prijateljstva i naučiti nove stvari. Kroz prezentacije sam stekla znanja o sebi, životu u Africi kroz susret s afričkom zajednicom u Austriji, prirodnim i kemijskim procesima koji utječu na okoliš itd. Uz odlične mentore i radionice izradila sam začinsku sol, eko nakit i naučila sam kako se od običnog papira mnogo toga može napraviti.

Plivanjem u jezeru i planinarenjem osvijestili smo se o značaju zaštite prirode kao glavnog čimbenika zdravog života.

Kao šlag na kraju ostavila sam susret Kick and Rock for Africa gdje sam cijeli dan uživala na nogometnom turniru i koncertu te putovanju u Klagenfurt. Bilo je ovo nezaboravno iskustvo koje bi svakako ponovila.

Marija Lovrinović: Erasmus Plus je jedno novo iskustvo za mene. Osam dana provedenih u Austriji me mnogo toga naučilo, a uz ugodan program ono što se najviše izdvaja jeste druženje. Imali smo priliku upoznati mlade iz devet zemalja. Kroz rad u međunarodnim grupama sudjelovali smo na mnogim natjecanjima i u mini olimpijskim igrama. To nas je još više zbližilo. Svatko je mogao pronaći kutak za sebe i nove prijatelje. Tijekom posjeta Klagenfurtu sudjelovali smo na tri zanimljive eko radionice. Ovaj susret me potaknuo na razmišljanje o korištenju stvari i materijala u svakodnevnom životu te kako smanjiti potrošnju i time ugrožavanje naše životne sredine.

Zahvaljujemo se našim učenicima i njihovim roditeljima na podršci tijekom trajanja programa te organizatorima koji su ugostili učenike na ovom programu.

Alen Gudalo

Broj pregleda: 5354

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.