Učenici KŠC “Petar Barbarić” -Travnik na projektu Vision is Decision – Mladi i demokracija

Sudjelovanje naših učenika na projektu, kojeg školski Centar realizira u suradnji s Nadbiskupijskim centrom za pastoral mladih “Ivan Pavao II.” iz Sarajeva, došao je do svoga završetka u ovoj školskoj godini.

Tijekom cijele školske godine naši učenici su imali priliku sudjelovati na ciklusu edukativnih susreta i demokratskoj akademiji kroz koju su stekli temeljne vještine o funkcioniranju sustava odlučivanja i izbornom sustavu u Bosni i Hercegovini te načinima uključenja mladih u procese od značaja, ne samo za mlade, nego i za društvo u cjelini. Osim toga, sudionici su se bavili položajem mladih u medijima i utjecaju medija na definiranje stavova o ključnim ekonomskim i političkim procesima u našoj zemlji. Mladi su se tijekom vikenda educirali uz vodstvo voditelja projekta Alena Gudala i instruktorica Centra za mlade “Ivan Pavao II.” Lane Todosijević, Iris Vrdoljak i Anje Kajić.

Posljednji susret bio je posvećen definiranju ključnih problema u društvu iz perspektive mladih na lokalnoj, državnoj i svjetskoj razini, identificiranju skupina na koje ti problemi utječu te pronalaženju kompromisnih solucija. Mladi su radili na ovome kroz korištenje kreativnosti i alata “drvo problema” kojeg su onda i prezentirali.

Mladi su također dobili priliku družiti se kroz animatorski program i posjetu Muzeju ratnog djetinjstva i istraživanju Sarajeva, a svoj susret završili su predstavljanjem Proglasa za medije kroz koji su pozvali mlade, ali i društvo, da podrže napore mladih u kreiranju boljeg društva.

Na kraju programa mladi su i simbolično zatvorili projekt sadnjom svoga drveta u “Aleji demokracije” u kojoj svaka generacija koja uspješno završi sudjelovanje na projektu dobije dugotrajni podsjetnik na potrebu rasta i rada na sebi i uključenja mladih u procese koji definiraju smjer u kojem naše društvo ide.

Zahvaljujemo se mladima na aktivnom radu tijekom protekle školske godine te se nadamo da će ovaj projekt biti daljni motiv našim učenicima za aktivniji rad gdje će se glas i potrebe mladih čuti.

Broj pregleda: 1498

Pročitaj više

SUSTAV KATOLIČKIH ŠKOLA ZA EUROPU

Naša škola je jedna od gimnazija u Bosni i Hercegovini koje se nalaze u Sustavu Katoličkih školskih centara – Škola za Europu.